Visszavezeti magát a HEDT-piacra az Intel

Bár nem kritikus szegmensről van szó, mégis van stratégiai jelentősége, így újra felkerül a vállalat térképére.

Az Intel az előző évtizedben a HEDT, vagyis a nagy teljesítményű asztali rendszerek szegmensének egyeduralkodója volt, majd megérkezett a Ryzen Threadripper, ami az elmúlt években úgy beköszönt, hogy a Santa Clara-i óriáscég gyakorlatilag le is mondott a szóban forgó területről.

Bár a vállalat 2019-ben még bepróbálkozott egy rendkívül pénztárcabarát Cascade Lake-X generációval, a piacra dobott modellek listaárát olyan alacsonyra szabták, hogy alig szállítottak belőle a boltokba. Ráadásul ahol esetleg kapható, ott is bőven a listaár fölé van árazva.

A HEDT-piacot egyébként szándékosan hanyagolja az Intel. Versenyképes válaszuk nincs a Ryzen Threadripperekre, illetve maga a szegmens sem generál olyan jelentős bevételt, így pénzügyi oldalról megközelítve az a logikus döntés, ha nem erőltetik ezeket a rendszereket. Ez azonban nem marad sokáig így, mivel OEM-ek nemrég arról értesültek, hogy a cég visszahelyezi az asztali útiterv térképére a HEDT platformokat. Ezzel kapcsolatban annyit tudtunk még meg, hogy az idén várhatók konkrét bejelentések az előbbiekkel kapcsolatban.

Információink szerint a változás hátterében az áll, hogy a korábbi vezetőség nem vette figyelembe a HEDT-piac stratégiai jelentőségét. Számos cég igényel ilyen rendszereket, hiszen szükségük van a nagy teljesítményű processzorokra, de a szerverek árszintje azért bizonyos feladatokra túl magas. Bár a volumen tekintetében a nagy teljesítményű asztali konfigurációk nem annyira jelentősek, mégsem mondható nagy ötletnek csak úgy átengedni ezt a szegmenst az AMD-nek, mivel azzal a legfőbb konkurens jelentősen növelni tudja a befolyását nagyvállalati szinten. Ez akár olyan helyzetet is teremthet, hogy a Ryzen Threadripperekre való kényszerű, vagy éppen átgondolt áttérés után, a következő lépése egy cégnek a Xeonok EPYC-ekre való lecserélése lesz.

Anyagi szempontból tehát jó eséllyel előnyös lehetett a korábbi vezetőség döntése a HEDT-piac mellőzéséről, viszont stratégiai nézőpontból szemlélve muszáj tolni ezt a szekeret, akkor is, ha az adott platform csúcsmodellje nem annyira jó, mint a konkurens megoldás. Ezeket a különbséget az árazással érdemes kompenzálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés