Újabb visszafogott árazású TravelMate notebook a kezeink között

Az Acer TravelMate üzleti notebookkínálata minden évben a nyár közepén-végén érkezik, és így volt ez idén is. Ennek megfelelően közel két hónappal ezelőtt érkezett a hír, hogy a megújuló sorozat első tagja a P243 lesz. A furcsa számozás már jelezte, hogy valami új készül, és az akkori közleményből is látszott, hogy az új modellt kicsit máshova pozicionálták, mint korábbi társait – akárcsak a B113-at, melyről már korábban írtunk.


[+]

A 14"-es P243 valóban más, ezt támasztja alá a (Windows operációs rendszer nélküli) tesztgép bruttó 140 000 forintos vételára, ami igazán kecsegetető, pláne ha figyelembe vesszük, hogy 3 év garancia jár mellé, ami a véletlen balesetek esetén is érvényes. Ehhez adódik még hozzá, hogy megkapjuk a szokásos TravelMate minőséget is, kvázi egy masszív vázba épített, strapabíró notebook formájában, ami örökölt felmenőitől néhány további részletet.


[+]

Ilyen például a touchpad (csak most ujjlenyomat-olvasó nélkül), vagy éppen a cseppálló billentyűzet is, habár utóbbi esetében a gombok formáján ideje lett volna változtatni. Természetesen a matt kijelző is alapértelmezett, aminek felbontása ez esetben 1366x768 képpont, a panel típusa pedig TN+film (de ezért az árért nem is várunk mást). Sajnos az extrák sora itt kimerül, ebbe az árba már olyan finomságok, mint a DASP merevlemezvédelem már nem fért bele.


[+]

A TravelMate P243 esetében értelemszerűen nem a minél kisebb méretre és tömegre gyúrtak, így a 360 x 267 x 30,3-43 mm-es méret és 2,2 kg-os tömeg nem világbajnok, de ebbe belefért az optikai meghajtó és egy 48 Wh-s akkumulátor is. A notebook lelkét Intel processzorok alkothatják. Tesztgépünkben egy kétmagos Pentium B970 dolgozott, mely lényegében egy butított Core i processzornak felel meg. Hiányzik belőle a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display illetve a Clear Video HD szolgáltatás, valamint nincs támogatva a Hyper-Threading technológia és a Turbo Boost sem, emellett az AVX utasításkészletnek is búcsút kell inteni.


[+]

Ezek a csonkítások főleg multimédiás alkalmazások esetében hiányozhatnak, a nyers erő viszont irodai programokhoz tökéletesen elegendő lesz. Persze ezek után nem csoda, hogy a processzor mellé nem raktak dedikált grafikus vezérlőt, helyette az Intel HD Graphics-szel kell beérni. A csúcsmodellben Ivy Bridge alapú Core i3 processzor lesz és akár a dedikált VGA is felbukkanhat – de ez egyelőre még nem került piacra, így akinek ez kardinális kérdés, annak várnia kell egy picit.


[+]

A P243 hardveres felszereltsége leszámítva az eddig említett dolgokat (matt kijelző, cseppálló billentyűzet stb.) az Aspire sorozatra hasonlít, mivel nincs ujjlenyomat-olvasó, eSATA, Express Card, SmartCard, dokkoló lehetőség, csak a szokásos kiegészítők, mint a webkamera, kártyaolvasó, Wi-Fi, Bluetooth és Gigabit Ethernet.


[+]

A P243 tehát egy félvér notebook, egy kevés üzleti, és egy kis consumer vérvonallal, de semmiképpen sem kihívó, hanem sokkal inkább visszafogottan elegáns külsővel. Értelemszerűen ennél a családnál az árazás alacsonyan tartása volt a cél, amivel azokat a vásárlókat akarják megcélozni, akik szeretnének egy strapabíró, de nem túlságosan drága igáslovat a mindennapokra. Nos, a P243 nem is áll ettől messze, de minden bizonnyal Core i3-mal lesz a legjobb választás még akkor is, ha a Pentium B970 processzor általános felhasználásra bőven elegendő, de egy kis plusz tartalék teljesítmény sosem árthat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények