Nem sok babér teremhet a jövőben a VirtualLinknek

Túl kicsi a PC-s piacon a virtuális valóság elterjedtsége, hogy a gyártók reális alternatívaként tekintsenek a szabványra.

Nagyjából két éve mutatkozott be a VirtualLink, amely az akkor még nagy reménynek tartott VR-piac egyik nagy gondjára reflektált: konkrétan egy vezetékre csökkentették a VR headsetek igényét. Pontosabban csak csökkentették volna a szabvány elterjesztésével, de ez végül nem következett be, és a VirtualLink hivatalos weboldala sem él már – hívta fel rá a figyelmet a Road to VR.

Nem is az a gond, hogy maga a VirtualLink nem fontos, hiszen a VR headsetek esetében nagyon is sok haszna van annak, ha csupán egy vezetékkel beköthetők lennének. A probléma forrás az, hogy a virtuális valóság piaca PC-s szinten megközelítőleg sem vált olyan naggyá, hogy ezzel a GPU-kat fejlesztő, illetve a VGA-kat gyártó cégek érdemlegesen foglalkozzanak. Márpedig a VirtualLink esetében fontos, hogy ott legyen a VGA-kon, de az implementációja relatíve költséges, főleg amiatt mert a kompatibilis VR headset innen szerezné a működéshez szükséges energiát is.

Ezt a tényezőt láthatóan már a GeForce RTX 20-as sorozat Super verzióinál is kiértékelték, aminek az eredménye az lett, hogy elhagyták a VirtualLinket a gyártók, vagyis az eredeti GeForce RTX 20-as generáció az egyetlen, amely ezt támogatja. Ez sajnos a célpiac eszközeinél is gondot jelent, mivel ha az új VGA-k esetében a VirtualLinkkel nem számolnak az érintettek, akkor teljesen felesleges erre építeni a VR headsetek szintjén.

A Road to VR felkereste a VRgineers nevű céget, amely az XTAL headsetjéhez VirtualLink interfészt használt, és megtudták tőlük, hogy a VirtualLink konzorcium már egy ideje nem működik.

A szabvány valószínűleg megmarad, ha esetleg valami őrületesen nagy csoda folytán a virtuális valóság mégis beindulna annyira PC-n, hogy végül megérje a VirtualLinket implementálni a VGA-kra, de egyelőre erre kevés az esély, a virtuális valóság inkább ultramobil szinten terjed, főleg az önállóan is működő headseteknek köszönhetően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés