Hirdetés

Viharfelhők gyülekeznek a SYSmark 2012 tesztprogram fölött

A BAPCo konzorcium számos vállalattal kapcsolatban álló szervezet, mely olyan tesztprogramok fejlesztésén dolgozik, melyek segíthetnek a felhasználóknak, illetve legfőképpen az OEM partnereknek a termékek kiválasztásában. A PC-s piacra szánt lapkákat tervező cégek között az Intel, az AMD, az NVIDIA és a VIA is megtalálható, pontosabban többségük megtalálható volt. A történet a PC-s piacon fontosnak számító SYSmark 2012-es verziójának bemutatása után kezdődött, amikor az AMD egész egyszerűen felmondta a partneri viszonyt, amit a vállalat azzal magyarázott, hogy a szintetikus rutinok már képtelenek meghatározni egy hardver valós teljesítményét és képességeit.

Nigel Dessau, az AMD szóvivője szerint 2011-ben az igények megváltoztak. Manapság a legtöbb felhasználó az internetes tartalmak sebességét tekintő fő szempontnak, ahol a legtöbbet használt webes alkalmazások JavaScript és HTML5 alapon futnak. Ezenkívül számottevő szempontként említhetőek a különböző webes videoszolgáltatások, mint például a YouTube vagy a Hulu tartalommegjelenítésének minősége. Ebből fakad az AMD problémája, ugyanis a SYSmark 2012 a GPU-val gyorsítható felületeket egyáltalán nem veszi számításba. A szintetikus tesztprogramban még azt is kifogásolják, hogy a 18 alkalmazásból és a 390 méréséből csak 7 alkalmazás, valamint a mérések 10%-a dominál a végső pontszám kalkulálásánál. Nigel Dessau a SYSmark 2012 hiányosságait figyelembe véve arra biztatja a cégeket és a tesztelőket, hogy a platformokat és a különböző konfigurációkat valós alkalmazásokban teszteljék, és hanyagolják a szintetikus méréseket.

A kifogásolt program
A kifogásolt program

Az AMD szerint a legtöbbet használt alkalmazások, mint a Microsoft Internet Explorer 9, az Office 2011 és a Movie Maker, valamint az Adobe Flash már képes a GPU erejét felhasználni a különböző tartalmak gyorsítására, amiről a SYSmark 2012 semmilyen formában nem ad képet. Emellett a vállalat az elmúlt két hétben rendezett kiállításokon 50 darab olyan alkalmazást mutatott be, melyek esetében a grafikus mag számítási teljesítménye jelentősen gyorsítja a feldolgozást.

A fentiekkel kapcsolatban felkerestük BAPCo konzorciumot, és a szóvivő elmondta, hogy a szervezet szerint az AMD-t nem érte hátrányos megkülönböztetés, és sajnálják, hogy az említett vállalat lebeszéli a partnereit a SYSmark 2012 további használatáról. A konzorcium meg van győződve arról, hogy az aktuális tesztprogram a rendszerek valós teljesítményét mutatja a kor követelményeinek megfelelően, amit állításuk szerint a többi partner alá is tud támasztani.

Nem csak az AMD lép ki

A mai napon a SYSmark 2012 fölé még több viharfelhő tornyosult, ugyanis az NVIDIA és a VIA hírlevélben közölte, hogy az AMD-hez hasonlóan elhagyják a konzorciumot. Az előbbi vállalat nem volt hajlandó indokolni a döntését, míg a VIA szóvivője elmondta, hogy támogatják a szintetikus tesztek háttérbe szorítását, és a gyártóknak előtérbe kellene helyezni a valós alkalmazásokat az adott rendszer képességeinek feltérképezéséhez. A BAPCo a frissen kilépett vállalatokkal kapcsolatban még nem reagált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés