Hirdetés

VGA-hírek a hímzőegyletből

Még csak ma jelent meg az NVIDIA újabb csúcskategóriás egy helyben toporgása, de már rengeteg pletyka, találgatás, titkos kívánság látott napvilágot a következő körről. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy ősszel vagy év végén érkeznek a nagy VGA-s dobások, a fejlesztés üteme pedig azt eredményezi, hogy az őszi újdonságokról tavasszal kezdenek kiszivárogni azok a pletykák, melyek között ott lehet akár az igazság is. Összefoglaljuk, hogy hol is tart éppen a pletykamalom.

Egyszerűbb a helyzet az AMD háza táján. Állítólag már gyártásba is kerültek az első RV770 kódnevű GPU-k, melyek az RV670 egyenes ágú leszármazottai, és a Radeon HD 4000-es szériát nyitják majd. Ezek a chipek a Radeon HD 2900 XT-ben bemutatkozott R600 architektúrát viszik tovább. Az új modellben 320 helyett nem kevesebb, mint 480 számolóegységet (stream processzort) sejtenek az önjelölt jósok és hírvadászok. Ami még fontosabb, hogy úgy tűnik, a textúrákért felelős részt a duplájára hízlalják. Jó hírnek tűnik ez, ugyanis éppen a mintavételezés volt az, amivel a GeForce-ok el tudtak húzni a Radeonoktól. A változatlan architektúrából arra lehet még következtetni, hogy az AMD kitart az újfajta, shaderes élsimításnál. Szóba került még 900 MHz-es órajel, ami egy jó 50%-kal megnövelt tranzisztorszámú chipnél szerintünk erősen kétséges, bár semmit sem tartunk lehetetlennek. A legszorgalmasabb pletykagyártók már felvázolták a komplett Radeon HD 4000-es családot a kétszer 480 számolóegységes, 2 teraFLOPS számolási teljesítményű, GDDR5 memóriás X2-től kezdve a felezett, 240 stream processzoros középkategóriás kártyán át egészen a legkisebb, 40 végrehajtó egységesig.

Az NVIDIA kapcsán két téma merült fel. Állítólag kiszivárgott, hogy készül az aktuális GeForce 8800-ak és 9800-ak alapját adó G92 55 nm csíkszélességű változata, ami egy százassal magasabb, vagyis 9900-as szériaként jelentkezhet majd. Ezzel a chippel kapcsolatban emlegetik a GT200 kódnevet és a szintén második negyedéves bemutatkozást. Olyan változatról is hallottunk már, hogy a GT200 két 64 számolóegységes, a GeForce 9600 GT-ről megismert G94 grafikus processzor összeillesztése lesz.

Van itt még valami. Már a CeBIT-en, a GeForce 9800 GX2 megjelenése előtt azt suttogták NVIDIA-s berkekben, hogy a két GPU-s féltégla nem lesz hosszú életű. A Hybrid Power-es, VGA-lekapcsolós rendszer bemutatásakor ismét szóba került, hogy a nemsokára érkező új csúcsmodell majd hej, de nagyon fog fogyasztani, és annál milyen jó lesz, hogy 2D-ben leállítható. Nyár végén, augusztus 25-27. között kerül megrendezésre az NVISION 08 expo, amit úgy nevezhetnénk, hogy az NVIDIA erőfitogtatása. Vajon nem egy ilyen esemény a legjobb alkalom egy gyökeresen új GPU bemutatására? Meglátjuk!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés