Veszteséges az AMD - az árháborúnak hála

Hirdetés

...Jerry Sanders, az AMD elnöke és ügyvezető igazgatója legalábbis így látja. Szerinte ugyanis az Intel úgy próbálja meg kompenzálni a Pentium 4-es rendszerek közepes teljesítményét, hogy árdömpinget és iszonyatos marketing költségvetést alkalmaz. Sanders szerint az AMD nem tehetett mást, mint hogy csökkentse az Athlon és a Duron processzorok árát, noha a cég hetedik generációs processzorcsaládja minden kétséget kizáróan teljesít olyan jól, mint az Intel alternatívái.

Az AMD 15 százalékos bevételkiesést jósolt az előző negyedévre, ebből végül 22% lett. Meglehetősen elcsúsztak a részvényeket becslő számok is, itt a részvényenkénti 12 centes veszteség helyett az AMD végül 26-31 centet könyvelhetett el. Ez pedig nagy baj lehet hosszú távon. Persze nem először esik meg a céggel, hogy rosszak a mutatók, tehát temetni korai lenne, de nekünk, vásárlóknak azért jó látni, hogy az alacsony áraknak hosszú távon negatív hatásai is lehetnek. Az ugyanis biztos, hogy nem 35000 Ft lenne az 1.5 GHz-es Pentium 4, ha nem lenne Athlon és AMD. Márpedig az Intel az utóbbi időben elég sok marhaságot próbált ráerőltetni a piacra, és meg is tehette volna, ha nincs erős konkurencia.

Az AMD persze az alacsony árainak és a procik jó teljesítményének köszönhetően piaci részesedést szerzett, de ne feledjük, hogy nagy áron. Az Intel sajnos nagy mammut, és egy komoly árdömpinget és több éves veszteséget is kibír, az AMD-vel ellentétben :(

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés