Vélemény: változtat-e az NVIDIA tervein egy ARM nélküli jövő?

A Bloomberg riportja óta sok kérdés felmerülhet a korábbi tervek tudatában, de valójában az ARM partnereként is meg tudja valósítani a fejlesztéseit az NVIDIA.

Bár hivatalos bejelentés nem történt az ügyben, az biztos, hogy a Bloomberg tegnapi riportja felkavarta az állóvizet, ugyanis vélemények sokasága születik meg az NVIDIA és az ARM jövőjéről, és ahogy várható volt, ezen csámcsog a világ egy része.

Amennyiben tényleg úgy alakul minden, ahogy a Bloomberg felvázolta, akkor az a kérdés, hogy külön-külön mi lesz az NVIDIA és az ARM sorsa. A realitások talaján maradva az ARM helyzete nehezen értékelhető, de a tulajdonos SoftBank számára talán nem fér bele egy újabb eladási kísérlet, így marad az elsődleges részvénykibocsátás, vagyis az üzletágat nyilvános tőzsdére vihetik. Ilyen formában megy minden tovább, ahogy eddig. Nem kell tehát kongatni a vészharangokat, nem arról van szó, hogy az ARM gyorsan a csőd szélére kerülne, viszont a verseny elég kiélezett, így le kell tenni pár ütőképes fejlesztést az asztalra, de ezekkel korábban sem volt gond.

Az NVIDIA szempontjából is lehet olvasni negatív nézőpontokat az akvizíció esetleges befuccsolásával kapcsolatban, amelyek szintén nem számolnak a realitásokkal. A vállalat már felvázolt pár ARM-ra épülő, jelenleg is készülő fejlesztést, és átnézve őket felmerül a kérdés: tulajdonképpen miért is kell ezek megvalósításához felvásárolni az ARM-ot? A zöldek éppen tervezik a Grace kódnevű szerverprocesszort, amellyel platformot kínálnának a potenciális partnereknek. Ez eddig tiszta sor, de mire is van ehhez szükségük? Nos, csupa olyan dolog, ami egyszerűen licencelhető az ARM-tól. Ezekért nem kell megvenni a teljes céget, mert pont az a jó az ARM-ban, hogy a technológiáit licenceli, lényegében bárkinek, nagyjából bármilyen formában. A brit tervezőcég hozzáállására egyértelműen jellemző a "van az a pénz" mentalitás, tényleg egyedi igényekkel is elő lehet állni, és keresnek megoldást. Ha az NVIDIA teszem azt egyedi utasításkiterjesztéseket akar, akkor az se akadály. Az ARM számára a partner sikere csak jó, és éppen ezért segítenek minden ügyfelüknek a piaci igények lefedésében.

Gyakorlatilag akármilyen hardvereket képzelt el magának az NVIDIA, akkor is meg tudja azokat valósítani, ha az ARM-ot végül nem vásárolják fel. Pusztán a hardveres és szoftveres háttér megvalósításában nincs olyan dolog, amihez elengedhetetlenül szükségük van az akvizíció létrejöttére.

Ezek alapján egyik cég kapcsán sem kell úgy tekinteni a potenciális felvásárlás esetleges visszamondására, mintha az érintettek jövője szűnt volna meg. Semmi ilyen nem történik, lehetnek szimplán partnerek is, és ilyen formában piacra tudják dobni pontosan ugyanazokat a hardvereket, amelyeket eredetileg terveztek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés