Vélemény: újra elkezdték temetni az Arcot, de ez nem ilyen egyszerű

A Moore's Law is Dead csatorna továbbra is kitart a kasza mellett, míg az Intel már a startról ír.

Nagyjából egy hónapja írtunk arról, hogy a Moore's Law is Dead nevű YouTube csatorna az Intel Arc halálát vizionálja, amely kapcsán a linkelt hírben leírtuk, hogy miért van kevés realitása. Most azonban egy újabb videó érkezett, lényegében arról, hogy a kasza elkerülhetetlen, így érdemes ezt a témát tovább boncolgatni.

Az Inteltől már közvetve reagált is Raja Koduri, aki egy Twitter bejegyzésben tudatta a világgal, hogy a validáció Torontóban már zajlik, így készen állnak a startra.

Hirdetés

Az ügy ugyan eléggé világos, hiszen egy pletyka nem jelent semmit, de pár dolgot talán át lehetne nézni, mivel a nagyobb modellek specifikációi igen erősek, mégis furcsa, hogy a nyers számok alapján jóval gyengébb Radeonok és GeForce-ok ellen harcol a sorozat.

Az előbbi tényező kapcsán számos teória készült. Az egyik az, hogy az AMD és az NVIDIA alkalmaz színtömörítést, és ez lehet előny, de valójában ilyet az Intel is használ az Xe architektúrában, gyakorlatilag minden adat tömörítve közlekedik a rendszer buszain, tehát itt nem lehet nagy gond. A jelenlegi mérések szerint inkább két tényező látszik, ami a papíron szereplő adatokhoz viszonyított gyengébb sebesség oka lehet. Többek között a parancsprocesszor erős limitnek tűnik, és ez nagyon fontos a komplex grafikai munkafolyamatok során, hiszen ez a részegység szolgálja ki az egész rendszert. Ha már itt keletkezik egy szűk keresztmetszet, akkor az nyilván nem tesz jót a gyakorlati teljesítménynek, függetlenül attól, hogy papíron ott van a tempó.

A másik gondnak az úgynevezett regiszternyomás tűnik. Az Xe-HPG dizájnban egy feldolgozómotor nem túl optimális regiszterkapacitást használ a 256 bites vektormotorhoz. Emiatt viszonylag nehéz olyan shadereket írni, amelyeknél az Xe-HPG architektúra elegendő wave-et tud futtatni a memóriaelérés átlapolásához. Ezzel csak a programfejlesztők tudnak mit kezdeni, de csodát senki se várjon. Lehet bizonyos optimalizálásokat bevetni, és nem véletlen, hogy az Intel erőteljesen a compute shaderek alkalmazása mellett kampányol, mert ezeknél vannak olyan menekülőutak, amelyekkel az említett hardveres limitációt kevésbé fog fájni, de ehhez nyilván a lehető legtöbb grafikai futószalagot kell compute-ra portolni, ami esetenként nem feltétlenül optimális, vagy csak pusztán nincs elég pénz, esetleg idő a meglévő kódok átírására.

Ezzel az Intel nagyon nehezen tud majd mit kezdeni, hiszen nem lehet csak úgy előhúzni a kalapból egy olyan shader fordítót, ami minden gondot megold. Leginkább több regiszterkapacitás kellene, csak annak nagyon súlyos tranzisztorköltsége van, és az Arc A sorozatú GPU-i így is túl nagyok a kiterjedést tekintve.

Ami látszik, hogy az Intel az árral akar kompenzálni, ami egyébként jó stratégia lehet. Persze a vállalat számára nem túl ideális a nyereséget tekintve, de valószínűleg nem gyártanak majd annyi Arc A-szériás GPU-t, hogy ez jelentős probléma legyen számukra. A lényeg, hogy a rendszer jelenjen meg, jusson el a fejlesztőkhöz, legyen valamennyi vásárló, és gyakorlatilag ismerkedjen vele a piac, mert így tud majd rá optimalizálni.

A Moore's Law is Dead nevű YouTube csatorna videója kapcsán kiemelnénk még azt is, hogy az adatközpontokba szánt hardvereket úgy állítja be, hogy ezek maradnak. Nos, a valóság az, hogy ezeket az Intel maga lőtte le az előző évben. Amit jelenleg adatközpontokba szánnak az a Flex sorozat, de ez egy nagyon specializált problémára készült, tehát nem helyettesíti azt a klasszikus vonalat, ami az Xe-HP dizájn kiütésével megszűnt. Az Xe-HPC pedig annyira extrém drágán és nehezen gyártható, hogy ezt a presztízsprojekteken kívül kevesen engedhetik majd meg maguknak. Tehát pont az a helyzet, hogy az Intel láthatóan az adatközpontokat jegeli, és nem a grafikai dizájnokat, ahogy azt a fenti videó próbálja bizonygatni, és ezt érdemes lenne meglátni, mert a Moore's Law is Dead csatorna láthatóan még nem értékeli az Xe-HP vonalat halottként, a hivatalos bejelentés ellenére sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés