Vélemény: nem számít a Tegra K1 fejlesztői platform fogyasztása

Az NVIDIA a CES-en mutatta be a Tegra K1 nevű rendszerchipet, melynek apróbb titkai is kiderültek már. Az MWC-n extra információ nem látott napvilágot, de a vállalat nem rejtette zárt ajtók mögé a Tegra K1 fejlesztői platformot, így ezt lényegében bárki megtekinthette. Sajnos nem teljesen kész termékeket a közönség számára láthatóvá tenni nem mindig hálás feladat, hiszen kellő információ nélkül igen sok extrém sztori láthat napvilágot, például arról, hogy az elvileg 5 wattot fogyasztó Tegra K1-nek miért kell 60 wattos tápegység, illetve a méretes hűtőborda mellett miért van szükség ventilátorra.

A fenti képen látható az MWC-n kiállított Tegra K1 fejlesztői platform, melyhez hozzá is lehetett érni, és a felső üveglap – a beszámolók szerint – meleg volt. Az teljesen világos, hogy a kihelyezett termék rendszerchipje a hűtésből ítélve 10-20 watt között fogyaszt, ami a teljes rendszerre nézve 30 wattos energiaigényt is jelenthet, tehát a 60 wattos tápegység indokolt a fejlesztői platformra vonatkozóan. Ez viszont a végtermékre nézve nem jelent semmit. Egy teszttermékből hibás következtetés azt gondolni, hogy a Tegra K1 képtelen elérni az 5 wattos fogyasztási szintet, hiszen rengeteg lehetőség van játszani az órajelekkel, amelyek hatására széles spektrumon paraméterezhető ugyanannak a lapkának a teljesítménye és ezzel az energiaigénye is. Ráadásul az NVIDIA az 5 wattos adatot nem igazán hozta összefüggésbe az elméleti teljesítménnyel. Persze a CES-en tartott előadáson voltak ilyen-olyan diák, amelyeken különböző adatok feltűntek, de ezek tartalma önmagában is teljesen hibás alapokra épült, így egy marketingesek által összeállított előadásból eleve nem érdemes semmilyen technikai következtetést levonni.

Az NVIDIA a Tegra K1-gyel eleve egy igen széles piacot céloz meg, így valószínűleg lesznek eltérő teljesítményű és fogyasztású verziók, hiszen az androidos egybegépekben például nem olyan kritikus, hogy a SoC 5 wattos TDP osztályon belül maradjon. Egy fejlesztői platform esetében pedig szintén teljesen lényegtelen minden fogyasztásra vonatkozó paraméter, mert a képen látható formában sosem kerül majd piacra a Tegra K1. Általában a gyártók a fentiek miatt mérlegelik, hogy egy tesztplatformot kiállítanak-e, vagy elrejtik egy dobozba a kíváncsi szemek elől. Gondolva a meleg üveglapra, a 60 wattos tápegységre és arra a tényre, hogy az NVIDIA még nem jelentett be Tegra K1-re épülő mobil dizájnt, nagyon szép és elvben logikus sztori kreálható arra vonatkozóan, hogy a platform biztosan sokat fogyaszt, így nem kell a partnereknek, de a valóságban sokkal egyszerűbb indokokat is lehet találni. Jelen esetben azt, hogy egy teszttermék láttán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés