Vélemény: jön a full frame Fuji?

Időről időre felmerül a pletyka a full frame Fujiról. Most legutóbb John Caz írt egy közvéleményt borzoló blogbejegyzést, miszerint némelyik jelenlegi Fuji XF objektív már eleve az APS-C-nél nagyobb szenzorra lett tervezve.

Hirdetés

 

FujiFilm X-T1
FujiFilm X-T1 (forrás: johncaz.net)

Meg kell hagyni, a blogíró nagyon ügyesen tesztelte, hogy adott optikák mekkora képkört vetítenek, de a végkövetkeztetéssel nem teljesen értünk egyet. Persze mi sem tudunk semmit arról, mit is tervez pontosan a Fuji e témakörben, de már az is sok mindenre választ adhat, ha csak a lehetőségeket és a realitásokat végigvesszük.

Lehetséges, hogy a Fuji az APS-C-nél nagyobb szenzoron dolgozik?

Természetesen igen. Mind az FF, mind a középformátum abszolút lehetőség a jövőre nézve.

A jelenlegi X bajonett megtartása mellett lehetséges az FF szenzor?

A jelenlegi bajonett ehhez egy kicsit kényelmetlenül szűk, de nem annyira, hogy mindezt kizárja. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a full frame távmérős Leica vázaknak se nagyobb ennél a szája.

Elképzelhető, hogy néhány jelenlegi XF objektív már eleve nagyobb szenzorra lett tervezve?

Erre a rendre felmerülő kérdésre az egyértelmű válaszunk az, hogy nem. Bár ez egy elég divatos elmélet, de inkább csak romantikus vágyálom. A fent említett blog írója bármilyen ügyesen is tesztelte házilag az objektívek által vetített képkört, azért ez nem ilyen egyszerű. Minden objektív, még ha eltérő mértékben is, de nagyobb képkört rajzol, mint amekkora szenzorra tervezték. Ennek oka, hogy a szélek felé minden esetben gyengül a kirajzolt kép minősége, azaz nem azért rajzolnak ezek az obik eltérő mértékben nagyobb képkört egy APS-C szenzornál, mert nagyobb szenzorra tervezték őket, hanem mert a leeső részek a bevállalt veszteség a megfelelő minőség érdekében.
Azaz a fenti teszt meglepő eredmények helyett igazából pont csak az előre várható papírformát hozta.

Összegezve: nem kizárt, hogy idővel a Fuji nyit a nagyobb szenzorok felé is. Az sem lehetetlen, hogy ezt a jelenlegi X bajonett mellett teszi meg, igaz, ez utóbbinak kevesebb esélyt adunk. Amit viszont már most kizárhatunk, hogy a jelenlegi XF obikat már eleve a nagyobb szenzorok jó minőségben való kiszolgálására tervezték volna.

Előzmények

Hirdetés