Végre hitelesíti a WiGig eszközöket a Wi-Fi szövetség

Az IEEE 802.11ad szabványt már támogatja néhány termék, de a kompatibilitásra nem volt garancia.

A Wi-Fi Alliance már jó ideje dolgozik a IEEE 802.11ad szabványhoz kapcsolódó tanúsítványon, amely alapján megkaphatnák az eszközök a hivatalosan a hitelesítést az iparágban csak WiGig néven emlegetett technikára. A szabvány ugyanis addig csak félig vagy egyáltalán nem lehet sikeres, amíg a hitelesítés hiányában nincs garantálva két eltérő gyártó WiGig implementációjának kompatibilitása. A legtöbb gondot az okozza, hogy az egyes tartalmak átvitelét engedélyező DRM-ek szempontjából egyáltalán nem egyértelműek a specifikációk, ami miatt csak csúszott a hitelesítés lehetősége. A helyzet olyannyira kritikus volt, hogy az év elején az Intel és a Qualcomm külön – a Wi-Fi szövetséget kizárva – megegyeztek bizonyos vitatott kérdésekről, hogy a termékeik legalább egymással kompatibilisek legyenek.

Két cég azonban nem elég az üdvösséghez. A megoldást a Wi-Fi szövetségnek kell hoznia, mivel az tarthatatlan állapot, hogy az elméletben működő IEEE 802.11ad szabvány ellenére az eszközök, pusztán a DRM-ekre vonatkozó implementációs eltérések megtagadhatják a tartalomfogadást. A jó hír, hogy a Wi-Fi szövetség végre kidolgozta a hitelesítési procedúrát, és sikerült a DRM-ekre vonatkozó vitatott kérdéseket tisztázni. Persze ezt távolról sem siették el, de jobb később, mint soha.

A tényleges hitelesítés meglétével az eddigi implementációk enyhén módosulhatnak, ami nagyrészt egy új meghajtó vagy új firmware formájában lesz megoldva. Ez kellemetlen lehet a felhasználók számára, de a kompatibilitás eléréséért történik az egész, vagyis a WiGig konkrétan használhatóbb formát önt. A hitelesítést már megszerezte a Qualcomm QCA9500-as jelölésű és az Intel Tri-Band Wireless 18260-as jelzésű, Maple Peak kódnevű vezérlője.

A hitelesítés végeredményben kedvezőbbé teszi a WiGig terjedését, bár azt nehéz megjósolni, hogy milyen mértékben. Az biztos, hogy a kompatibilitásra vonatkozó garanciával jóval kedvezőbb lesz a rendszer megítélése nemcsak a felhasználók, hanem a gyártók körében is. Maga a WiGig egyébként meglehetősen korlátozott formában alkalmazható, mivel a hatótávja csak tíz méter, és csakis tiszta rálátás mellett működik jól. Persze előnyként hozható fel, hogy a sebesség elérheti a 8 Gbps-ot, illetve a késleltetése is rendkívül alacsony. A hitelesítés mellett a legfontosabb kérdés, hogy születnek-e új piacok, ahol korlátozott hatótávon belül van nagy szükség a rendkívül jó adatátviteli teljesítményre. Igény például lenne, többek között a VR és AR headseteket meg lehetne szabadítani a kábelektől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés