Kivégezné a modern kínai chipgyártást az USA

Jelentősnek mondható szankciókat kaphat Kína, ami hatalmas lemaradásba taszíthatja a keleti nagyhatalmat.

Az USA egy ideje már azon dolgozik, hogy jelentősen megnehezítsék Kína dolgát a modern chipek gyártását tekintve. A jelenleg érvényben lévő szankciókat figyelembe véve a kínai bérgyártók nehezen tudnak 14 nm-es vagy fejlettebb gyártástechnológián termelni. Bár technikailag nem megoldhatatlan a probléma, az exportkorlátozások következtében a gyárbővítési lehetőségek nagyon limitáltak, így a már kiépített kapacitást csak komoly korlátok mellett tudják növelni, amivel nehézségekbe ütközik a befektetési költségek visszatermelése.

Hirdetés

A DigiTimes információi szerint az USA ezzel nem elégszik meg, és el szeretnék érni azt is, hogy a kínai bérgyártás – a legfontosabbnak számító SMIC-vel az élen – el legyen vágva a 40 nm-nél modernebb eljárásokhoz szükséges berendezésektől és technológiáktól.

Az SMIC-t különösen kellemetlenül érintené az ügy, mivel az USA érvényben lévő exportkorlátozásai miatt a vállalat főleg 28 nm-es node-ot biztosító üzemekre fókuszálnak, elvégre a modernebb eljárásokhoz szükséges eszközbeszerzések nehezen valósíthatók meg.

Az Egyesült Államok tervei szerint a készülő szankciókat Japán és Hollandia is támogatná, vagyis az alternatív beszerzési források is el lennének vágva Kínától, ezzel nagyjából egy évtizedes lemaradásba taszítva a keleti nagyhatalmat.

Kínának innen nincs más lehetősége, mint felgyorsítani a modern chipgyártó eljárások fejlesztését, ugyanis a házon belül elérhető technológiai színvonaluk jelenleg nem igazán versenyképes, még a 40 nm-es node-okhoz sem vethető be, de jó eséllyel a 65 nm-eshez sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés