Újra megpróbál bejutni a beágyazott rendszerekbe az Intel

Nem hivatalos információk szerint új, a belépőszegmenshez tartozó számítógépekhez fejlesztett, magas fokon integrált CPU-val jelentkezne idén a világelső processzorgyártó. Az Intel újdonsága a vállalat kínálatában először memóriavezérlőt és I/O vezérlőt is magába integrálna, és elsősorban az AMD Geode és a VIA Technologies C7 sorozatú lapkáinak jelentene erős konkurenciát.

Hirdetés

Az Intel legfrissebb ütemtervéből kiszivárgott diák tanúsága szerint a Tolapai kódnevet viselő új chip alapja egy, a Pentium M-hez hasonló felépítésű, 256 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkező CPU, mely a tervek szerint 600, 1060 vagy 1200 MHz-en ketyegne. A processzor mellé a lapkába integrálnának egy kétcsatornás PC2-3200, PC2-4200, PC2-5300 vagy PC2-6400 memóriamodulokat kezelő memóriavezérlőt, valamint egy többek között Serial ATA, USB és Gigabit Ethernet kontrollert tartalmazó I/O vezérlőt is. Ázsiai lapértesülések szerint a Tolopai 1088 érintkezőpontos FCBGA tokozásban érkezik, és rendkívül energiatakarékos üzemet ígér: a lapka TDP-je 13 és 25 W között változik majd.

Az Intel eddig nem kínált igazán életképes alternatívát az olcsó beágyazott rendszerekhez, így ezt a szegmenst eddig javarészt az AMD és a VIA Technologies osztotta fel egymás közt. A gyártó egyszer ugyan már tervbe vette, hogy a SoC (System on a Chip) megoldások piacán is ringbe száll, végül még beindulása előtt törölték a projektet (ez volt a többek közt grafikus vezérlőt is magában foglaló, Pentium III-alapú Timna).

A Tolapait tartalmazó első alaplap-prototípusok a második negyedévben tűnhetnek fel az Intel kínálatában, a chip tömeges szállítása valamikor az év végén kezdődhet meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés