Újra lecsaphat az ECS akkupakkról is üzemeltethető tenyérméretű PC-je

Hirdetés

Bizonyára vannak még akik emlékeznek az ECS Liva tenyérméretű PC-jére, ami x86-os Intel architektúrája révén képes Windows operációs rendszert futtatni, emellett teljesen passzív hűtéssel rendelkezik és akár egy komolyabb póttöltőről/akkupakkról is használható, hála a mindössze 15 wattos fogyasztásnak. A júliusban bemutatott apró masina  már a megjelenésekor sem tűnt rossznak, de kétségkívül voltak hátrányai, mint például a tárhely bővíthetőségének a hiánya, amit legfeljebb egy külső, akár USB 3.0-s tárolóval lehetett csak pótolni.


[+]

Úgy tűnik, a gyártó többek között ezen is változtatni kíván, a hírek szerint ugyanis készülnek a Liva X kiadással, ami egy mSATA foglalattal kívánja áthidalni a fenti hiányosságot. A várhatóan a CES-en debütáló termékben ennek ellenére megmarad a 32 vagy 64 GB-os eMMC tárolómodul is, ugyanakkor a SoC-ot biztosan lecserélik. Természetesen maradnak az Intel Bay Trail-M vonalon, ám az még kérdéses, hogy melyik példány kerül a motorházba. A Fanlesstech szemfüles szerkesztői a Liva X már illetve még nem látható weboldalán szúrták ki, hogy a kiszemelt Atom SoC órajele 2,25 GHz lesz, így akár a kétmagos Celeron N2808 vagy a négymagos N2940 is szóba jöhet. Kérdés, hogy melyiket vállalja be a gyártó, hiszen mindkét modell többet fogyaszt, mint az elődben dolgozó Celeron N2807-es, de a négymagos kivitel 7,5 wattos maximum TDP-jét nézve az akkupakkos használhatóság veszélybe kerülhet.


[+]

Az újdonság mérete is változni fog valamelyest, a Liva 118 x 70 x 65 milliméteres méretei helyett a Liva X 135 x 83 x 40 millimétert foglal majd el. Megmarad a beépített IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlő, valamint a Gigabit Ethernet csatlakozási képesség, viszont lesz némi változás a portok terén. Az USB 3.0-s portok száma kettőre bővül és ezen felül lesz még egy pár USB 2.0-s felület is. A képet viszont továbbra is csak HDMI vagy VGA csatlakozón keresztül képes eljuttatni a megjelenítőre, DVI vagy DisplayPort továbbra sem lesz rajta.


[+]

A rajt tehát minden bizonnyal januárban esedékes, és várhatóan az árakról is akkor fogunk képet kapni. A Liva jelenleg futó verziója 110 dolláros kezdő árcédulát visel, nyilván ennél valamivel több kerül majd az új kiadás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Előzmények

Hirdetés