Újdonságok a VGA-k világában

Újabb videokártyák érkeznek a piacra, melyek között egy GeForce és számos Radeon tűnik fel. Az NVIDIA megoldását a Galaxy biztosítja egy GeForce GTX 460 személyében. A GF104-es lapkával szerelt újdonság esetében a megszokott 336 CUDA mag és 56 darab textúrázó csatorna mellett 675, 1350 illetve 3600 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajelre érdemes számítani. Az 1 GB kapacitású fedélzeti memória 256 bites buszt használ, és GDDR5 szabványú lapkákra épül.

Galaxy GeForce GTX 460 Slim
Galaxy GeForce GTX 460 Slim (forrás: DonanimHaber)

A DirectX 11-es API-t támogató termék vékony kivitelű, vagyis hűtése nem foglal el egyetlen bővítőhelyet sem. A Galaxy a szállítást még idén meg akarja kezdeni, ám az árazásról nincs információ.

Hirdetés

Az AMD oldaláról két darab tuningolt Radeon HD 6870-es érkezik. A PowerColor és a HIS is a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Barts lapkára épít, ami 1120 shader processzort és 56 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát tartalmaz. A fedélzeti memória 1 GB lesz, és GDDR5-ös chipekből épül majd fel. A DirectX 11-es kártyák hátlapján a referenciaparamétereknek megfelelően két DVI, egy HDMI, és két DisplayPort található.

PowerColor Radeon HD 6870 PCS+
PowerColor Radeon HD 6870 PCS+ (forrás: ComputerBase)

A PowerColor PCS+ modell 940 illetve 4400 MHz-es mag- és effektív memória-órajelen ketyeg, míg a HIS Turbo jelzésű versenyzőjén ezek az értékek rendre 920 és 4480 MHz-esek lesznek. A hűtés szempontjából csak az előbbi gyártó cserélte le a referenciamodellt, és feltételezhetően az új, hővezető csövekben gazdag megoldás jobban is fog muzsikálni. Mindkét kártya a hónap legvégén érkezik az alapverziókhoz képest némileg magasabb árszinten.

HIS Radeon HD 6870 Turbo
HIS Radeon HD 6870 Turbo

Az AMD háza tájáról némi átnevezésről is megjelentek hírek. Az eset érdekes, így utánajártunk a dolgoknak, hogy konkrétan miről is van szó. Az információk szerint a legújabb GPU-Z a Sapphire Radeon HD 5550-es kártyára HD 6390-es jelölést mutat. A Sapphire közép-európai kirendeltsége nem tudta megmagyarázni a történteket, de segítségükkel eljutottunk az orosz csapathoz, akik már képben voltak az üggyel kapcsolatban. A vállalat szóvivője elmondta, hogy részükről semmilyen átnevezés nem történt, és a történtekkel kapcsolatban a K-Systems az illetékes. Az orosz piacot ellátó OEM gyártót is felkerestük, és megtudtuk, hogy novemberben új PC-ket mutatnak be, amibe az AMD Radeon HD 6250, HD 6390 és HD 6510 jelzésű termékek kerülnek, vagyis innen fújnak azok a bizonyos szelek. Feltételezhetően a Cedar és a Redwood lapkák lesznek felhasználva, ám erről nem kaptunk konkrét megerősítést. A K-Systems tudomása szerint egyelőre csak ők rendelhetik a termékeket, amelyek az újonnan épített PC-kben a korábban alkalmazott, DirectX 10.1-es belépőszintű GeForce-ok helyét veszik át.

Névváltás az orosz piacon
Névváltás az orosz piacon [+]

Ezek alapján az akció egyelőre csak a K-Systems számára engedélyezett, de fellelkesedtünk az üggyel kapcsolatban és más OEM gyártónál is érdeklődtünk. Konkrét információkat senki sem adhatott ki, így nem lehetünk biztosak abban, hogy az átnevezések megtörténnek máshol is, de megtudtuk, hogy tervben van még a Radeon HD 6230, HD 6290 és HD 6750 is. Az előbbi két megoldásról kiderítettük, hogy a Cedar lapkára épülnek, míg az utóbbi a Juniper chipet használja. Azt is megtudtuk, hogy az AMD egy külön szerződést kötött az orosz piacon érdekelt gyártókkal, hogy új néven is értékesíthetik a régebbi Radeonokat, amennyiben úgy gondolják, hogy több eladásra tudnak így szert tenni. A termékek egyébként nem pontosan követik a HD 5000 szériás elődök paraméterezését, vagyis a sebesség állítólag pozitív irányban fog változni. Az információk alapján azt feltételezzük, hogy az AMD jövőre az eddig elhanyagolt piacokat nagyobb erővel fogja támadni. A vállalat termékei főleg nyugaton kelendőek, míg az ázsiai országokban még mindig nagy a GeForce fölénye az eladásoknál. Valószínűleg az új, OEM piacra készített számozás ez ellen kíván tenni, ami láthatóan a K-Systems esetében bevált, így máshol is sikeres lehet.

Érdekes stratégia az átnevezés. Az NVIDIA anno ragályos betegséget indított el, ám kétségtelen, hogy az ötlet bevált. Tekintve, hogy a vásárlók alig 5%-a épít vagy keres tudatosan számítógépet, nem meglepő, hogy a nagyobb számot viselő termék kedvezőbb alternatívának tűnik. Sőt nagyon sokan később sem jönnek rá a turpisságra.

Előzmények

Hirdetés