Újabb Wi-Fi szabvány érkezhet jövőre

A Wi-Fi Alliance az IEEE 802.11n szabvány szeptemberben bejelentett véglegesítése után újabb nagy dobásra készül, az eszközök közti kommunikációt szeretné forradalmasítani, egyszerűsíteni. Az új technológia egyelőre Wi-Fi Direct néven került be a köztudatba. A szövetség könnyebbé szeretné tenni az elektronikus eszközök vezeték nélküli hálózati összekapcsolódását úgy, hogy azok közvetlenül egymáshoz csatlakoznának. Ez azt is jelentheti, hogy egyes esetekben teljesen szükségtelenné válhat a routerek alkalmazása.

Hirdetés

A Wi-Fi Directtel kommunikálhatnak majd telefonok, nyomtatók, fényképezők, kamerák és számítógépek, valamint fülhallgatók és billentyűzetek. Ezek egy vagy akár egyszerre több másik készülékhez is csatlakozhatnak. A specifikáció szerint normál Wi-Fi sebességen fog történni az adatátvitel, a hatótávot pedig 100 méter körülire ígérik, bár tudjuk, manapság mit is jelent az „akár 100 méter”. Az új vezeték nélküli technológia bizonyos helyeken a Bluetooth-t is kiszoríthatja, hiszen ha a felhasználó legtöbb eszköze Wi-Fi Directtel lesz egy hálózaton, egyszerűbb lesz egy új terméket is arra kapcsolni.

A Wi-Fi Direct által alkalmazott ad hoc, azaz számítógépek közti vezeték nélküli hálózat – mint ismeretes – eddig is létezett, ám az új rendszerrel egyszerűbb lesz az összeköttetés kialakítása. A Wi-Fi Alliance hamarosan több részlettel is fog szolgálni a technológiáról, amit 2010 közepe felé szeretnének szabványosítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés