Újabb HD-DVD formátum - ezúttal Tajvanról

Az államilag (is) támogatott tajvani Industrial Technology Research Institute (ITRI) kereskedelmi csoport Opto-electronics and Systems Laboratories (OES) részlege saját nagykapacitású HD-DVD (High-Definition DVD) technológiát fejlesztett ki és terjesztett a DVD Forum elé (no meg a szabadalmi hivatalok elé is...). Természetesen egy lemezgyártókat tömörítő konzorciummal karöltve tevékenykednek, méghozzá nem is először: korábban már bejelentették terveiket az EVD (Enhanced Video Disc) Kínával közösen történő kidolgozására, hogy elkerülhessék a DVD technológiák után fizetendő jelentős jogdíjak fizetését. Sőt, később még egy, kimondottan a kínai piacra szabott HD-DVD formátum kidolgozását is előrevetítették.

Az első HD-DVD formátumot a Toshiba és az NEC mutatta be augusztusban, majd szeptemberben érkezett a második alternatíva, amit kilenc világcég együtt jegyez.

A tajvaniak kék lézeres technológián alapuló megoldása 15-17 gigás lemezkapacitást tesz elérhetővé. Az elsődleges felhasználási célpontok az otthoni HD-DVD lejátszók és a PC-s olvasók.

Az újdonságok forgatagában csak úgy kapkodjuk a fejünket - kérdés, hogy nekünk, mezei (kelet-közép európai) felhasználóknak mindebből mi csapódik le? Sokan azzal is kiegyeznénk, ha már legalább az újraírható DVD-k szabványait sikerülne kibogozni és összeférhetővé tenni. Erre kezd némi esély látszani az új, többformátumú írók megjelenésével, de a valóságos teljes kompatibilitás még valószínűleg odébb van. A használat közbeni formátumzsonglőrködés problémáján túl a konkurens megoldások együttes alkalmazásával az is gond lehet, hogy ekkor a meghajtó gyártójának egyszerre több technológia után kell licenszdíjat fizetni, ami beépül az általunk fizetett árba is.

A megoldást megjósolni nem lehet - majd meglátjuk, mi lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés