Új SSE-t kapnak az eljövendő kétmagos CPU-k

Minden jel arra utal, hogy igazuk lesz azoknak, akik eddig úgy spekuláltak, hogy az Intel új generációs processzor-architektúrájának tagjai (Conroe, Merom, Woodcrest) új SSE utasításkészlettel fognak gazdagodni. Az Intel most nyilvánosságra jutott belső feljegyzései és ütemtervei az SSE4 kiterjesztést, mint a processzorok egyik jelentős, fejlettebb és gyorsabb videofeldolgozást elősegítő új képességét említik.

Hirdetés

A dokumentációkban említésre kerül továbbá egy Clear Video Technology (CVT) névre keresztelt eljárás is, mely az új processzorokkal vélhetően egy időben megjelenő i965-ös lapkakészlet integrált grafikus magjának egyik jelentős vívmánya lehet. A spekulációk szerint a fejlettebb videoanyag-feldolgozást és 3D-s látványt nyújtó technológia leginkább az ATI által nemrég bevezetett AVIVO eljárásra hajaz majd, illetve arra válaszul érkezik.

Az év második felében debütáló, Conroe kódnevű, asztali számítógépekbe szánt kétmagos processzorról egyre több pletyka, illetve nem hivatalos adat lát napvilágot. Nemrégiben fény derült rá, hogy a gyártó kezdetben négy modellből álló kínálattal kíván megjelenni a piacon; az 1,86-tól 2,67 GHz-es órajelű példányok között lesz 4, illetve 2 MB másodszintű gyorsítótárral ellátott típus is. A fejlett technológiáknak (beleértve a fentebb is említett SSE4 utasításkészletet) köszönhetően az új processzorok az alacsonyabb órajel ellenére gyorsabbak lehetnek a NetBurst architektúrára épülő elődeiknél, mindemellett fogyasztásuk azokhoz képest lényegesen kedvezőbben alakul majd.

Az Intel a március 7-én kezdődő tavaszi IDF alkalmával árul el további részleteket következő generációs kétmagos processzorairól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés