Új piacokat támad meg a Sapphire

A Sapphire elsősorban grafikus kártyák gyártásával foglalkozik, mint az AMD első számú partnere. Persze a rendszerszintű integráció következtében a VGA-piacon manapság nem a legjobb a helyzet, így a gyártók megpróbálnak új piacok felé nyitni, hogy valamilyen módon kompenzálják a csökkenő bevételeket. A Sapphire eddig is foglalkozott alaplapokkal, ám most a vállalat még jobban kiterjeszti a szárnyait. Az elemzések szerint az asztali számítógépek piacán a nettopok, illetve a hasonló miniatűr gépek iránti igény egyértelműen nő. Ennek a szegmensnek az egyik jeles szereplője a Zotac. A Sapphire-t nem mellékes módon szoros szálak fűzik az utóbbi céghez, hiszen mindketten a PC Partner leányvállalatai.

Hirdetés

Ezek alapján talán nem is olyan meglepő, hogy a Sapphire is a nettopok felé veszi az irányt, és előálltak az EDGE sorozat első képviselőjével, mely a HD jelzést viseli. Ez a rendszer egy NVIDIA Ion 2-es platformra épül, a processzor szerepét pedig az Atom D510 tölti be az NM10 Express vezérlő társaságában. A dedikált grafikus lapka 512 MB-os fedélzeti tárral rendelkezik, a rendszermemória pedig DDR2-es szabványra alapoz, és 2 GB-os kapacitást kínál. A 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a Gigabit Ethernet természetesen alapfelszereltség, de van még a terméken négy darab USB 2.0 port, valamint egy D-Sub és egy HDMI kimenet, emellett az adattárolásért egy 250 GB-os merevlemez felel.

A Sapphire az EDGE HD-t a világ legkisebb nettopjának nevezi. Az állítás valóságtartalmát nem tudjuk ellenőrizni, de tény, hogy a masina 19,3 x 14,8 x 2,2 cm-es kiterjedése valóban figyelemreméltó. A vállalat egy 1 GB-os pendrive-ot is mellékel a PC-hez, melyen a driver és a kézikönyv található meg. Természetesen a felhasználó kihasználhatja a szabad, vagy akár a teljes kapacitást is. Az előtelepített operációs rendszer szerepét a FreeDos tölti be, ami nyilvánvalóan üzleti megfontolás, így a vásárló bármilyen Windows vagy kompatibilis Linux rendszert telepíthet. Az EDGE HD megjelenése még ebben a hónapban esedékes, az ajánlott fogyasztói ára 300 dollár lesz.

A vállalattól kiszivárgott információk szerint az EDGE sorozat nem csak egy modellből fog állni, sőt a cég az alaplapok üzletágát is felpörgeti, vagyis mozgalmas tavasz elé néznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés