Új mobil grafikus vezérlők az ATI palettáján

Az ATI kedden az európai szaksajtó előtt mutatta be fejlesztéseinek legújabb eredményeit. A müncheni rendezvényen, amelyen a PROHARDVER! is képviseltette magát, természetesen a frissen bejelentett mobil grafikus vezérlők kerültek elsőként reflektorfénybe. Az ATI a nyár óta létező Mobility Radeon X600 (M24) mellé elkészítette a Mobility Radeon X800-at (M28) és X300-at (M22), így immár valamennyi szegmensben kínál natív PCI Express interfésszel készülő mobil videovezérlőt.

Hirdetés

Középkategóriás, illetve könnyű notebookokba szánja a vállalat az MR X300-at, amelynél az általánosan követett fejlesztési elveken kívül (stabilitás, könnyű kezelhetőség stb.) a jó teljesítmény/ár arány és a kis fogyasztás kapott kiemelt szerepet. A DirectX 9-kompatibilis vezérlő négy pixel-futószalagot kapott, és diszkrét változatban, valamint a modulra integrált (32 vagy 64 MB DDR, 64 bites) VRAM-mal ellátva jelenik meg. A rendszermemória használatához az ATI saját, a PCI Expressre szabott, HyperMemory nevű technológiáját bocsátja rendelkezésre.


Mobility Radeon X300

Az energiatakarékosságot a legújabb, 5.0-s PowerPlay szolgálja, amely nemcsak az órajel csökkentésével járul hozzá a kisebb fogyasztáshoz, de alacsony kihasználtságnál vagy például akkumulátoros üzem esetén a PCIe linkek számát képes 16-ról 1-re csökkenteni, így akár további 30 %-kal mérsékli az energiafelvételt. A Mobility Radeon X300 támogatja a nagy felbontású, szélesvásznú kijelzőket is, beépített transzmittere révén pedig maximum 1600x1200 pixel felbontású külső LCD-monitorok meghajtására képes. Ugyancsak integrált funkció a HDTV-kódoló, amely komponens kimenettel rendelkezik.

A Mobility Radeon X800-zal a kanadai gyártó a szintén az R420 architektúrájára épülő MR 9800 mellé állít egy újabb csúcs-GPU-t – ezúttal PCIe interfésszel. A bejelentés néhány nappal követte csupán az NVIDIA GeForce Go 6800-at, amelynek erejéről nemrégiben szerkesztőinknek is alkalma volt meggyőződni, így immár a mobil grafikus vezérlők felsőházában is többféle megoldás közül lehet választani. Ezek a modellek már főleg az asztali gépeket helyettesítő (desktop replacement, dtr) notebookok piacát célozzák meg, a fő szempont itt egyértelműen a teljesítmény, és kissé háttérbe szorul a fogyasztás kérdése. A Mobility Radeon X800-at 12 pixel-futószalaggal látják el, vertex shader egységeinek száma 6, memória-interfésze pedig 256 bites. A chip 0,13 mikronos gyártástechnológiával, alacsony k állandójú szigetelőréteg felhasználásával készül.


Mobility Radeon X800

A DirectX 9-kompatibilis gyorsítás mellett az ATI legfejlettebb képminőség-javító és sebességnövelő eljárásai is rendelkezésre állnak: SmoothVision HD, 3Dc tömörítés, Hyper Z HD. A videófolyamok kezelését a MPEG-1/2/4 kódolás és dekódolás hardveres gyorsítása, az integrált DTV/HDTV dekódoló, a komponens kimenet, az adaptív de-interlacing és többféle filterezési algoritmus szolgálja. Az MR X800-nál is megtaláljuk a PowerPlay 5.0 és a VPU Recover II funkciót, amelyek a fogyasztás kordában tartását és a stabil működést segítik elő.


Notebook Mobility Radeon X800-zal

A Mobility Radeon X800-as GPU-val készülő noteszgépek egyes gyártók kínálatában már decemberben felbukkannak, az X300-asokat pedig a noteszgépek következő generációjában várhatóan számos modellben alkalmazni fogják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés