Új Intel chipkészletek

Hirdetés

Az elmúlt évben az AMD és a VIA elég nagyot harapott az Intel almájából. Igaz ez a megállapítás a processzorok és a chipkészletek területén is. Mindezek ellenére az Intel az olcsó, egybeintegrált alaplapi lapkakészletek piacán még mindig elég jól tarja magát. Az OEM gyártók, főként a jól csengő név miatt szívesen választanak a „Nagy” portékájából. Az Intel i810-es chipset-e nagyon népszerű volt megbízhatósága és ára miatt (18 dollár), de e fölött is eljárt az idő. A konkurens cégek sorra tervezik megjelentetni vagy már be is jelentették új termékeiket, amelyek az i810-es babérjaira törnek. A nagyok között vannak olyan cégek, mint az a VIA és a SiS (VIA PL133/PLE133/KL133/KLE133, SIS740/961). Sőt, ha minden igaz, akkor új szereplői is lesznek ennek piacnak az ATI, az nVidia és a Micron személyében.

Itt volt tehát az idő a továbblépésre. Az i810-es javított verziója, az i810E2 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az integrált grafikus mag még erős túlzás mellett is csak gyengének volt nevezhető, a PC133-as SDRAM támogatás hiánya sem volt elfogadható. A chipgyártó óriás júliusban végre tovább lép, két új lapkakészletet mutat be.

Az i815G és i815EG az i815-ös B-step változatára épül, ezért sajnos egyik sem támogatja a külső AGP portot.
Mindkettő lapka kezeli a PC133-as SDRAM memóriákat. Ha minden igaz, akkor együttműködnek majd a megjelenő 0,13 micronos, Tualatin magú Pentium III-mal. Az i815G-ben ICH-s South Bridge, az i815EG-ben ICH2-s South Bridge lesz, ezért az első ATA/66, az utóbbi ATA/100-as támogatást tud.

Mivel ezeknek a lapkakészleteknek fő vonzereje az árukban rejlik, sejthető, hogy nem lesznek sokkal drágábbak, mint i810-es elődeik. Ebből következik, hogy nem éri majd meg i810-eseket beszerezni, ha lesz azonos áron jobb, ezért várható, hogy még a megjelenés előtt leállítják ezek gyártását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés