Hirdetés

Új generációs Toshiba DVD lemezek

A Toshiba az NEC segítségével első ízben mutatott be új generációs DVD-rendszert a CREATEC JAPAN 2002 kiállítás DVD-Fórumán. A show a Makuhari Vásár és Kiállításon került megrendezésre, a Chiba prefektúrában.

A bemutatott DVD-rendszer egy 15 GB (egyoldalas) kapacitású, csak olvasható lemezből (egy layeres) és egy lejátszóból állt. A diszk ugyanolyan technológiájú, mint a jelenlegi DVD-ék: fedezeti kötésű, két 0.6 mm vastag lemezből. A lemezen lévő adatokat optikailag lehet leolvasni, egy kék lézer és egy objektív lencse kombinálásával, amelynek numerikus nyílásviszony-értéke 0.65.

Az új generációs DVD nevéről még nem döntöttek, ideiglenes jelleggel azonban "Advanced Optical Disk"-nek (AOD - fejlett optikai lemez) nevezik.

A látványosabb rajt végett a kiállításon a lemezen tárolt HDTV-képeket is kivetítették. Érdekesség, hogy a változó kódolással tömörített képekből több, mint 2 órányi anyag felfért a DVD-re. A lejátszó optikai egysége elvileg hasonló méretű volt, mint a mai, PC-kben használatos DVD olvasóké.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés