Elsőként építene 3 nm-es gyártástechnológiát biztosító gyárat a TSMC

A tajvani Tainan Science Parkot szemelte ki a bérgyártó a projekt megvalósítására.

A TSMC hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdik az előkészületeket a világ első, 3 nm-es gyártástechnológiát biztosító gyárának megépítéséhez. Ezzel kapcsolatban a korábbi időszakban rengeteg olyan pletyka volt, hogy a tajvani bérgyártó az Egyesült Államokban építi majd meg a szükséges üzemeket, elsődlegesen Donald Trump tervére reflektálva, amely több gyártót csábítana az USA-ba. Ezek azonban olyannyira pletykák voltak, hogy az új gyár konkrétan otthon, vagyis Tajvanban épül.

Hirdetés

A tajvani kormányzat számos formában segíti a projekt megvalósulását, többek között megfelelő területet, vizet és energiát, valamint környezetvédelmi támogatást biztosít a bérgyártó számára, amely amúgy is a Tainan Science Parkot szemelte az új gyárhoz. Utóbbi azért fontos, mert így biztosítható a leggyorsabb munkavégzés, hiszen az üzem közel kerül több fontos ellátóhoz is.

Az új gyárral kapcsolatban a TSMC nem változtatta meg a korábbi terveket. Továbbra is 50-80 hektárnyi földterület elfoglalásával számolnak, a beruházás teljes költsége pedig el fogja érni a 15,7 milliárd dollárt. A 3 nm-es node bevezetése még mindig 2022-re van tervezve, és ebbe már bele van számolva némi lehetséges csúszás is. A TSMC a 7 nm-es node tekintetében is jobban áll a tervekhez képest, így a következő évben már felfuttatják a gyártást, míg az 5 nm-es eljárásra a kísérleti időszakot még a 2019-es esztendő első negyedévében bevezetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés