Transmeta Efficeon részletek

Hirdetés

A Transmeta Corporation bejelentette legújabb processzorának, az Efficeon TM8000-esnek – más néven Astronak – technikai specifikációit. A cég állítása szerint az új chip óriási minőségi ugrás a korábbi Crusoe chipekhez képest, mind teljesítmény, mind fogyasztás tekintetében. Röviden: az újdonság gyors, hűvös, és viszonylag olcsó. A Transmetának nincs más dolga, mint minél több partnert találni, akik felhasználják az Efficeont.

Az Efficeon főbb tulajdonságait már eddig is ismertük, a mostani bejelentés ezeket véglegesíti, illetve olyan részletekre derít fényt, mint az órajel, illetve a cache méret.

A Crusoe utódja 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word – nagyon hosszú utasítás szó) architektúrája lehetővé teszi, hogy a processzor egy órajel alatt 8 darab 32 bites utasítást hajtson végre. Mindeközben a teljesítményfelvétel hihetetlenül alacsony, körülbelül 7 Watt! Az Efficeon 8600-as sorozat 128 KB L1 gyorsítótárat tartalmaz az utasítások számára, s 64 KB cache jut az adatoknak. Az L2 cache mérete 1 MB, ami tovább növeli a CPU teljesítményét. A Transmeta kiadja az Efficeon 8620-as sorozatot is az árérzékeny felhasználók számára, melyben az L2 gyorsítótár mérete „csak” 512 KB lesz.

Ahogy az AMD64, illetve néhány szerverprocesszor, az Efficeon is beépített memóriavezérlővel rendelkezik, mely ECC, vagy ECC nélküli PC2100, PC2700, illetve PC3200 memóriákat támogat. Ráadásul a chip – egyedülálló módon – beépített AGP 4x vezérlőt is magába foglal, még nagyobb szabadságot biztosítva a rendszer-integrátoroknak.


Forrás: www.xbitlabs.com


Az újdonság FC-OBGA 783 tokozású, processzoroldali buszként 800 MHz-es HyperTransport buszt használ, mely 1,60 GB/s átviteli sebességet biztosít. Az Efficeon a Transmeta féle LongRun technológiát alkalmazza a teljesítményfelvétel alacsonyan tartására, ami folyamatosan képes változtatni a chip órajelét és feszültségét a terhelésnek megfelelően.

A processzorokat kezdetben a TSMC gyártja a Transmeta számára Tajvanon, 0,13 mikronos technológiával, 1.0, 1.10, 1.20, illetve 1.30 GHz-es órajelen. 2004 második felétől a Fujitsu Tokio melletti, Akiruno Technology Centere is készíti majd az Efficeont, ám már 90 nanométeres CMOS technológiával, és egészen 2.0 GHz-es frekvenciáig.

Az nVidia és az ALi tervezi, hogy még e negyedév folyamán chipkészletet mutat be a Transmeta Efficeonhoz.

A Transmeta legkritikusabb feladata jelenleg, hogy elnyerjen néhány nagy megrendelést, ugyanis a folyamatosan veszteségeket termelő cég már nem rendelkezik akkora tartalékkal, hogy egy újabb architektúrájú processzort ki tudjon még fejleszteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés