SuperMLC-vel venné be az SSD-piac felsőházát a Transcend

A Transcend az SSD-piacon rendkívül széles termékskálával rendelkezik. Gyakorlatilag nincs olyan igény, amire a cég nem kínálna legalább egy megoldást. Egy területre azonban nagyon koncentrálnak, az pedig az SSD-k nagyvállalati és ipari felhasználása. Régebben ezen a piacon az SLC NAND flash lapkák uralkodtak köszönhetően a sebességüknek és a strapabírásuknak, de az MLC opciók fejlődésével egyre inkább kiszorultak. Bár az MLC NAND flash még ma sem számít olyan jónak, mint az SLC verzió, de lényegesen olcsóbb alternatíva, és az igényeket nagyrészt így is kiszolgálja.

Hirdetés

A Transcend azonban ezt másképp látja ugyanis a cég szerint az MLC NAND flash még mindig nem elég jó, ezért már korábban bejelentették, hogy az SLC után egy alternatív irányba fejlesztenek. Erről most végre lehullott a lepel, mivel a vállalat bemutatta a SuperMLC-t. Gyakorlatilag itt nincs szó radikálisan új alapról, hiszen a Transcend csupán válogatott MLC NAND flash lapkákat használ majd nagyvállalati és ipari SSD-ihez, a különbség abban csupán keresendő, hogy ezek a termékek hogyan fognak működni. A Transcend ugyanis az MLC NAND flash lapkákat kvázi SLC módban fogja használni, vagyis nem számít, hogy cellánként két bitet képes tárolni a chip, csak egy bit lesz beírva a cellákba.

Maga a koncepció azért nem tekinthető hatalmas újdonságnak, mivel már számos olyan SSD került a piacra, amely az MLC vagy TLC NAND flash lapkákat az adattárolás szempontjából normálisan működtette, de a tárterület egy kis szeletét SLC módban írta, amivel egy nagyobb méretű gyorsítótár keletkezett. A Transcend azonban a SuperMLC megoldásában a teljes tárterületet kvázi SLC módban írja, vagyis ebből a szempontból mindenképp újdonságról beszélünk. A vállalat szerint a koncepciójuk előnye, hogy az MLC-s módhoz képest négyszer gyorsabb lehet a szekvenciális írási teljesítmény, illetve cellák is 30 000 törlési ciklust bírnak ki, amely lényegesen több, mint amire egy mai professzionális fejhasználásra szánt SSD-t hitelesítenek a gyártók. A SuperMLC által megcélzott területeken jellemző, hogy az MLC-s SSD-k 10 000 alatti törlési ciklusra vannak hitelesítve, leginkább 3000-6000 közötti ez az érték, tehát a Transcend megoldása ténylegesen jobb.

A Transcend számos SuperMLC-s SSD-vel készül. Az egyik első modell az SSD510K jelzésű 2,5 hüvelykes, 6 Gbps-os SATA meghajtó lesz, de készül mSATA, M.2, illetve felezett méretű 2,5 hüvelykes egység, tehát a kínálat a nagyvállalati és ipari igényeket teljesen le fogja fedni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés