Továbbfejleszti nyomtatófejeit az Epson

A legtöbb gyártó tintasugaras nyomtatója úgy működik, hogy hőfejlesztéssel apró buborékokat képeznek a festékben, amely a megnövekedett nyomás következtében a nyomtatófej belső kamrájából parányi lyukakon át kívülre, a papírra távozik. Ezzel szemben az Epson piezokristályokat alkalmaz e hatás elérése érdekében. A festék itt is kis csatornákban jut el a nyomtatófejbe; a kamrák kimeneti nyílásokkal átellenes falán két elektróda közé piezokristályt helyeznek, amely elektromos feszültség hatására kitágul, és így kiszorítja a tintát a fúvókákon át.

Az Epson friss bejelentése szerint kifejlesztett egy újfajta kristályt, amely a korábbiakhoz viszonyítva sokkal gyorsabban és jóval nagyobb térfogatváltozással reagál az elektromos feszültségre. Ennek köszönhetően a beépítendő kristályréteg vastagságát több mint 35 százalékkal sikerült csökkenteni, és ez azt jelenti, hogy kompaktabb és gyorsabb nyomtatófejek előállítása előtt nyílt meg az út. A kisebb helyigény számszerűsítve 360 fúvókát jelent hüvelykenként az eddigi 180-nal szemben.

Az Epson az áprilisban sorozatgyártásba került újfajta nyomtatófejekkel olyan területeket is megcélozna, melyeken a tintasugaras printerek eddig háttérbe szorultak lézeres konkurenseikkel szemben – a vállalat reményei szerint ugyanis kellően gyors nyomtatókat tudnak készíteni akár kisebb-közepes munkacsoportok kiszolgálására is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés