Tovább csökkenhetnek a beruházások a telekommunikációs iparban

PeppeR Kommunikációs Ügynökség érdekes sajtóanyaga:

A szakértő jóslata szerint az észak-amerikai hálózatüzemeltetők tőkeberuházásai 2000-hez képest 20%-kal fognak csökkenni. Ez jelentős hatást gyakorolhat a telefontársaságok által használt hálózati termékek nagy részét gyártó vállalatokra, amilyen a Cisco Systems (Nasdaq: CSCO) és a Nortel Networks (NYSE: NT).

Sagawa tavaly szeptemberben az elsők között hívta fel a figyelmet a telekommunikációs berendezések piacának visszaesésére. Véleménye szerint a befektetések csökkentése 2002-ig is eltarthat, és több mint 5%-os lehet, miközben "a hálózatüzemeltetők a folyamatosan szűkös tőkeforrások mellett igyekeznek egyensúlyba hozni pénzáramlásukat".

Sagawa szerint a helyzet oka az "elszabadult beruházások és az intenzív árverseny", amelynek következtében "a hálózatüzemeltetők körében viharos gyorsasággal alakult ki negatív pénzáramlás". Mint mondta, az észak-amerikai hálózatüzemeltetők 2000-ben több mint 50 milliárd dollárt fektettek be, miközben a beruházási költség az árbevétel 35%-ára emelkedett.

Most a tőkepiacok elapadásával a nagy hálózatüzemeltetők csökkenteni fogják kiadásaikat. A kisebb vállalatok és a távolsági hálózatokat üzemeltető alternatív cégek, amelyekre 2000-ben az összes befektetés harminc százaléka esett, egyszerűen csődbe mehetnek.

"Úgy gondoljuk, hogy számos, ha nem a legtöbb ilyen hálózatüzemeltető az alternatív távolsági üzemeltetőket, beleértve kénytelen lesz védelmet kérni a hitelezőktől" - mondta Sagawa. "Ez egyrészt megszünteti a tőkeberuházást ebben a korábban erőteljesen növekedő szegmensben, másrészt ebből fakadóan a talpon maradt hálózatüzemeltetőknek eladott eszközök további befektetéseket csikarnak ki új berendezésekbe."

A berendezésgyártók máris érzik a csökkentések hatását. Az üvegszálas és hálózati komponenseket, valamint sík képernyős monitorokat gyártó Corning (NYSE: GLW) három hónapon belül már a harmadik nyereség-figyelmeztetést adta ki.
"Nem hisszük, hogy a kommunikációs berendezések terén a belátható jövőben a beruházások növekedése meghaladja az évi 15%-ot, és közelébe sem fog érni a 2000-ben elért több mint 35%-nak" - írta Sagawa. Mint Sagawa rámutatott, időbe telt, amíg a telekommunikációs hálózatüzemeltetők beruházás-csökkentéseinek hatása elérte a berendezésgyártókat.

"Bár a vállalatok a gyenge kereslet ellenére magabiztosnak és elszántnak igyekeztek látszani, egyikük sem tudta megmondani, mikor fordul meg az irányzat. Ebben a környezetben teljesen megbízhatatlannak bizonyult az a mechanizmus, amelyet eddig az előrejelzésekhez használtak.

Azt gyanítom, hogy ebben a negyedévben lesz majd még egy élénk bejelentés előtti szezon, és ha akkor azt lesznek kénytelenek mondani, hogy "nincs hír" szeptemberre, akkor számos mentőakciónak lehetünk majd tanúi" - magyarázta.
Segawa nem az egyetlen piacelemző, aki a telekommunikációs berendezések részvényeit fenyegető veszélyekre figyelmeztet. A UBS Wartburg elemzője, Mikos Theodosopoulos a múlt hét elején a hálózatüzemeltetők beruházásai kapcsán hasonló aggodalmakat megfogalmazva a teljes szektort leértékelte.

"Vásárolni" helyett "megtartani" javasolja az ADC Telecommunications (Nasdaq: ADCT), az Avici (Nasdaq: AVCI), a Cisco (Nasdaq: CSCO), a Ciena (Nasdaq: CIEN), a Juniper Networks (Nasdaq: JNPR), a Nortel (NYSE: NT) és a Tellabs (Nasdaq: TLAB) részvényeit.

Sagawa szerint csak pozitív ajánlásokat tud tenni a Nokia (NYSE: NOK) és a Palm (Nasdaq: PALM) részvényeire, amelyeket "kiemelkedőnek" értékelt, kijelentve, hogy mindkét cég "fenntartható versenyelőnnyel rendelkezik a vezeték nélküli eszközök piacának különböző területein".

"Kiugróan jónak" értékelte a Lucent Technologies (NYSE:LU) és a 3Com (Nasdaq: COMS) céget is, mivel véleménye szerint ezek a cégek kellemes meglepetést okozhatnak, ha képesek csökkenteni beruházásaikat.

Sagawa nem optimista viszont a Cisco és a Nortel jövőjét illetően. Mint mondta, 2002-ig is eltarthat, amíg a Cisco, amely áprilisban már kiadott egy figyelmeztetést a várhatónál kisebb nyereség miatt, megkezdi az irányváltást.
"Az elmúlt években növekedésük jelentős része az új hálózatüzemeltetői piacból származott" - fejtette ki a tanácskozáson Sagawa. Ezen felül a jelenlegi részvénypiaci környezet visszafogta a Cisco beruházásait, amelyek (a cég növekedésének egyik motorját jelentették). Ezért a Cisco arra kényszerül, hogy belső fejlesztés révén szállítson árut, ami soha nem volt erőssége.
Ami a Nortelt illeti, Sagawa figyelmeztetett, hogy a cég "részvényei a következő néhány negyedévben többször mélypontra fognak süllyedni, amíg a költségcsökkentés el nem kezdi nyereségessé tenni a céget".

Hirdetés