Hirdetés

Tovább bővül a Canon MILC család az EOS M5-tel

Az M10 és az M3 mellé új modell érkezik és ezúttal érthető módon felfelé történik a bővítés.

A két legnagyobb fényképezőgép-gyártónál még mindig kényes téma a tükör nélküli rendszerkompakt vonal. Míg a Nikonnál másfél éve nincs semmi mozgolódás, ami persze több pletykának jó táptalajt szolgáltat, addig a Canon, ha lassan is, de halad előre. Ennek ékes példája a most bejelentett EOS M5, mely a nemrég tesztelt M10 és M3 fölé érkezik. Az eddigiekhez képest igencsak megváltozott váz egy 24,2 MP-es CMOS APS-C lapkát rejt, mely megkapta a korábban a 80D-ben és az 5D Mark IV-ben is látott Dual Pixel autofókusz rendszert. Emellé társul az új DIGIC 7 jelfeldolgozó, mellyel legfeljebb 7 kép/mp sorozatsebesség érhető el folyamatos AF vagy 9 kép/mp fix AF esetén, míg az érzékenység ISO 100 és 25 600 között állítható. Belül találunk még egy csak videóknál aktív digitális stabilizátort, ami képes együttműködni az optikai stabilizátorokkal ellátott objektívekkel is.


[+]

Külső is jelentős változásokon esett át, mivel sokkal markánsabb markolatot, dupla paraméterezhető tárcsát és talán ami a legfontosabb, beépített elektronikus keresőt is kapott. Ez utóbbi 2,36 millió pontos, míg a hátlapi 3,2"-os monitor 1,62 millió képpont felbontással bír, az EVF használata közben pedig a hátsó, felfelé 85, lefelé pedig akár 180 fokban is dönthető LCD kijelzőn választhatunk fókuszpontot. Az M3-hoz hasonlóan itt is kapunk expozíciós korrekció tárcsát, illetve a módválasztón már két egyedi beállítás is elérhető. Videóból 1080p/60p maximummal kell beérnünk, ami sajnos a felbontás csökkentésével sem kínál nagyobb sebességet. A legrövidebb záridő maradt az 1/4000 mp, a beépített vaku pedig 5-ös kulcsszámmal rendelkezik, azonban szerencsére van lehetőségünk rendszervaku használatára is.


[+]

Természetesen Wi-Fi kapcsolatra képes a váz, amit az NFC mellett Bluetooth is kiegészít, ezek mellett pedig USB 2.0 és micro HDMI, valamint mikrofonbemenet áll még rendelkezésre. Az akkumulátor megegyezik az M3-ban találhatóval, de 20%-kal több, legfeljebb 295 képet készíthetünk vele a CIPA szabvány szerint. A váz meglehetősen súlyos egyéniség, hiszen mérlegre helyezve 427 grammot nyom menetkészen. A Canon EOS M5 novembertől lesz kapható, önállóan 979, az EF-M 15-45 mm F3.5-6.3 IS STM kitobjektívvel 1099, a szintén most bemutatott, de csak decembertől elérhető EF-M 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM optikával pedig 1479 dollárért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés