Toshiba blog: Satellite L50 notebook, sokszínű igényekhez

Bár a Toshiba a múlt héten jelentette be a Satellite L család legújabb generációját, ennek megjelenésére még egy picit várni kell, várhatóan a Computex előtt nem fognak a boltokba kerülni. Legalábbis az AMD-vel szerelt variánsok biztosan nem, hiszen az azokban fellelhető APU a tajvani eseményen debütál majd, de vélhetően ugyanez a helyzet az inteles modellekkel is. Amíg tehát az újdonságok befutnak, addig vessünk egy pillantást a jelenleg kapható L50-A-19N típusjelzésű darabra, hogy lássuk, mire koncentráltak a Satellite L család esetében.


[+]

A 15,6" kijelzővel ellátott masina vastagsága 25,95 milliméter, tömege pedig 2,4 kilogramm, így nem Ultrabookról, hanem klasszikus notebookról van szó. Bár első látásra és érintésre kicsit vékonyabbnak és könnyebbnek gondoltuk, de a számok nem hazudnak. Külsőleg a masina meglehetősen összeszedett, a fekete jól áll neki, pláne a világos vonalmintázattal, bár kétségkívül a lakkozott felület roppant mód kedveli az ujjlenyomatokat. Ez a csillogós megjelenés egyébként az egész gépre jellemző, beleértve a csuklótámaszt és a kávát is, de kivéve az alsó traktust, a tapipadot és a billentyűket.


[+]

Belsejében meglehetősen komoly hardver dolgozik, ha azt nézzük, hogy 16 GB-ra bővíthető 8 GB DDR3 memóriát és négymagos Intel Core i7-4700MQ CPU-t találunk a fedél alatt, így processzorerőben nem lesz hiány. Ezt kiegészítették még egy 2 GB fedélzeti memóriával ellátott NVIDIA GeForce GT 740M VGA-val is, mely Optimus technológiával kapcsolódik az IGP-hez. Játékra is használható tehát az összeállítás, és a játékok többségénél a részletességgel sem lesz gond, ugyanis a fényes felületű, TN+film kijelző 1366x768 pixeles felbontását ez a VGA is képes kiszolgálni.


[+]

Megjegyzendő, hogy a komolyabb teljesítményű CPU és a dedikált VGA ellenére sem melegszik számottevően az L50, és a hűtés zaja is visszafogott. A teljesítménynek viszont ára van, a négycellás, 42 Wh-s akkura a gyártó 4 órás üzemidőt ír, ami reális, aktív használat mellett (internetezés, gépelés) ez valóban elérhető, de olvasgatással több, míg játékkal ennél kevesebb üzemidőt kell beosztani.


[+]

A kijelző mellett a felszereltség nagy része is átlagos. Tárolóból egy 750 GB-os HDD-re futotta, gyorsítótár vagy SSD nincs, hacsak utóbbit nem magunk szerezzük be, de a méretkategóriában elmaradhatatlan optikai meghajtóról (DVD-író) sem kell lemondani. Továbbá kapunk még IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet hálózati opciókat, kártyaolvasót, HD webkamerát is. Extraként a DTS Sounddal megtámogatott sztereó Onkyo hangszórók említhetőek, melyek tisztán, szépen, hangosan szólnak. A beviteli részleg sem sikerült rosszul, a touchpad pontos és mérete is megfelelő, bár a gombok kicsit könnyen járnak, míg a billentyűzet meglehetősen jó gépelési érzetet kínál.


[+]

Sok szempontból tetszetős gép az L50, de az előnyös tulajdonságai mellett van olyan negatívuma is, ami mindennapi egész napos használatát befolyásolja. Ilyen például a csillogó felület, ami zavaró lehet, de minden nap törődést igényel a karbantartása, vagy éppen a csillogó kijelző is. Mindazonáltal a masina összeszerelése jó, teljesítménye is igen jó (bár a maximumot a HDD SSD-re cserélésével lehetne elérni). Amin finomítani kellene, az az összeállítás ára; a bruttó 244 990 forintos árcédulával (operációs rendszerrel együtt) ugyanis rögtön az igen népes számú és esetenként jobban felszerelt konkurensekre lő a Toshiba, ami megnehezíti az érvényesülését.

Azóta történt

Előzmények