Tízezer euró egy CD-tokért

Németországon belül hosszú évek óta Baden-Württemberg szövetségi államban a legnagyobb az egy főre eső szabadalmak száma, s bár ebben oroszlánrésze van az autógyártásnak, több kisebb alapítvány is közreműködik abban, hogy más területeken is fennmaradjon a tartományban az innováció. Az egyéni pályázók mellett több korosztályban iskolások számára is meghirdetik az Artur Fischer díjat, amellyel elsősorban olyan találmányokat jutalmaznak, amelyek viszonylag könnyen megvalósíthatók és előkészíthetők a sorozatgyártásra, gyakorlati haszonnal bírnak, és nem mellesleg összhangban állnak a környezet védelmének maximájával.

Hirdetés

2005-ben a legértékesebb díjat s a vele járó 10 ezer eurót egy építészmérnök nyerte, aki ezúttal nem saját szakterületének eszköztárát gyarapította. Hans-Jörgen Beyer egy CD-tokot tervezett, amely a zsűri értékelése szerint épp egyszerűsége miatt zseniális, és olyan találmányokat sikerült megelőznie, mint egy súlyosan fogyatékos emberek mozgatását, gondozását elősegítő szerkezet vagy egy, a csontsebészetben alkalmazható speciális fúrógép.


Forrás: Stiftung Artur Fischer Erfinderpreis

Beyernek elsősorban az volt a célja, hogy kiváltsa a CD vagy DVD rögzítését szolgáló középponti tartóelemet, és ezzel megkönnyítse a korong kivételét és visszahelyezését. Az újfajta tok kinyitásakor a lemez akár szélein, akár a lyuknál könnyen megfogható, és minden ellenállás nélkül kiemelhető. Visszahelyezéskor a korong automatikusan a csuklópántok síkjához igazodik, a tok becsukásakor pedig széleinél rögzül, vagyis sem adathordozó, sem címkeoldala nem érintkezik a borítással. Minthogy a tervező szándékai szerint a tok teljesen átlátszó anyagból készül, így mindkét oldalára lehet papírborítót, bookletet tenni. A feltaláló jelenleg vállalkozó szellemű gyártókat keres az új CD-tok piacra dobásához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés