Saját chipeket tervez autóiba a Tesla

A vállalat vezetője hivatalosan is elismerte a régóta pletykált fejlesztéseket.

Elon Musk nemrég részt vett a NIPS konferencián, ahol számos érdekes részletet árult el a Tesla terveiről. Ezen belül is a legfontosabb, hogy a vállalat komolyan gondolja a mesterséges intelligenciába való befektetést, mind szoftveres, mind pedig hardveres fronton, és ennek megfelelően saját fejlesztésű AI lapkákon is munkálkodnak.

Ez az első alkalom, hogy a Tesla elismerte az erre vonatkozó fejlesztések létezését, noha annyira nem volt megdöbbentő az információ, mivel korábban már számos híroldalon olvashattunk ezzel kapcsolatos, ám meg nem erősített pletykákat. Az sem volt titok, hogy Jim Keller, a világ egyik legelismertebb, Apple-t és AMD-t is megjárt chiptervezője 2016-ban csatlakozott a Teslához, és ma már tudni, hogy lényegében mit csinál a háttérben.

A saját lapka mellett számos érv szól: egyrészt a Tesla valószínűleg teljesen zárt platformot akar az autóiba, amit nyilván csak úgy lehet elérni, ha uralják a saját szoftverkörnyezetüket. Másrészt a mai gépi tanulásra, ezen belül is dedukcióra szánt gyorsítók, ugyan jól működnek, de messze nem elég hatékonyak. Ez főleg azért van, mert számos más feladatot, illetve számos más piacot is céloznak, vagyis nem kifejezetten specifikus megoldások. Itt hasonló a helyzet, mint a Google TPU-ja esetében, aminek második generációs verziója kizárólag a vállalat AI szolgáltatásaihoz való, és messze hatékonyabb mindennél, amit ma hasonló munkakörbe szánnak. Egy célirányosan tervezett AI gyorsítóval a Tesla ugyanezt tudná elérni, ami a versenytársakhoz képest komoly előnyt biztosíthatna.

Elon Musk azt is megerősítette, hogy továbbra is két éven belül szeretnék biztosítani az első Level 5-ös, azaz ötös szintű önvezető autót, amely az autonóm vezetés legmagasabb szintje, ahol nincs szükség semmilyen emberi beavatkozásra. Ez feltételezi, hogy a saját fejlesztésű lapka első verzióján már egy ideje dolgoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények

Hirdetés