2019. augusztus 20., kedd

Szponzorunk

Útvonal

Hírek » Ház/Táp rovat

Teljesen halk Pentium 4-es gép!

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: HardCOREware.net

Bizony, nem lehetetlen. Pentium 4, GeForce4, NO ventilátor. Egy ilyenre mi is beneveznénk.

A halk gép gondolata egyre inkább teret nyer a számítástechnika iránt érdeklődők körében. Valljuk be, a "atomgyors és atomhangos" koncepció sorra veszti híveit, egy 2.00 GHz-es processzort 2.80-ra húzni, majd egy propellerrel hűteni nem kifizetődő. A 2.00 GHz is elég, mindenre.

Manapság így az "elég gyors és halk" dívik, és szerény szavazatunkkal mi is ide állunk.

A hardCOREware.net-nek sikerült egy 2.80 GHz-es P4-essel, valamint 512 MB RDRAM-mal és egy tuningolt (!) GeForce4 Ti4200-zal szerelt gépet TELJESEN elhallgattatnia. Ebben olyan gyártók voltak segítségükre, mint a Zalman és az OCZ -- itthon sajnos nem közismert márkák.


Forrás: hardCOREware.net


Forrás: hardCOREware.net

Amire fókuszáltak: CPU és VGA hűtő, winchester, tápegység és a ház hűtése. A Zalman venti-mentes procihűtője csupán 5 fokkal teljesített rosszabbul, mint a gyári Intel P4 cooler, ami üdvözölt eredmény. A VGA hűtő már trükkösebb volt, igaz, itt a GeForce4 Ti4200-ast 250/500 MHz-ről 305/590 MHz-re húzták. A hőkülönbség itt bő 15 fok volt a gyári MSI hűtőhöz képest. A tápegység egy ThermalTake két ventis megoldás volt, de a ventik 2000 rpm alatt pörögtek, gyakorlatilag nem volt hangjuk. Ugyanez igaz a 7200 rpm-es Seagate Barracuda ATA IV merevlemezre is.

A gép tehát nem lett tökéletesen csendes, de az átlagos zajszintet 65 dBA-ról 39 dBA-ra csökkentették, és a szerző saját bevallása szerint ez már elegendő volt arra, hogy többször bekapcsolja a már bekapcsolt gépet -- azaz a normál használat mellett nem lehetett hallani a masinát.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.