A 3D nem gyerekeknek való

A 3D teljesen újjáélesztette a multimédiás piacot, így nem véletlen, hogy rengeteg új termék épül az új technológiára. A tévék mellett a konzolok is szeretnék kivenni a részüket a szegmensből, így a Sony a meglévő PlayStation 3-as masináját bővíti, míg a Nintendo a 3DS jelzésű kézikonzolon munkálkodik. Természetesen a 3D-nek vannak előnyei és hátrányai is, utóbbi esetben a szemüveg mellett bekövetkező fényességcsökkenést róják fel a legtöbbször, ám a 3D-s hatás sokak számára fontosabb az előbbi problémánál.

Hirdetés

A technológiai oldalról már számtalan írás jelent meg a 3D-vel kapcsolatban, ám nagyon kevés ember foglalkozik az egészségre vonatkozó hatásokkal. A legfőbb panasz általában a szemfáradság, a hányinger és a fejfájás szokott lenni. Alapvetően ezek abból erednek, hogy a technológia a két szemet felhasználva becsapja az agyat, ami létrehozza a 3D-s térérzetet. Az emberek egy része ezt az igénybevételt nem szokta meg, és kényelmetlenné válik számukra a terhelés. A kellemetlen közérzet a szem pihentetése után gyorsan elmúlik, sőt idővel valószínűleg meg is lehet szokni a 3D-s tartalmak feldolgozását. Mindenesetre a gyártók javasolnak némi szünetet a szemüveges szórakozás mellett. Külön problémát jelent, ha valaki az egyik szemére nem lát, vagy más egészségügyi károsodása van. Ilyenkor sajnos nincs mit tenni, mivel a 3D-s technológiákhoz szükség van két jól működő szemre. Az Eyecare friss felmérése szerint britek 12%-a képtelen érzékelni a 3D-s képet.

Bár az előbbi bekezdésben taglalt információk többnyire ismertek, és alapvetően nem okoznak maradandó károsodást a szemekben, a gyerekek helyzete távolról sem ilyen egyszerű. A szem működéséért felelős izmok a születést követően 6-8 évig fejlődnek, míg elérik a végleges állapotukat. A tartósnak mondható 3D-s terhelés a nyolc évnél fiatalabb gyerekeknél maradandó látáskárosodást okozhat, így a Nintendo a 3DS esetében már korábban is a sztereó tartalom kikapcsolását javasolta. A Sony is hasonlóan vélekedik a dolgokról, és a szülőknek azt tanácsolják, hogy kérjék szemorvosuk véleményét a gyermek szemének állapotáról, mielőtt a technológia használatát engedélyezik.

Ezek a dolgok valószínűleg nem hatnak majd kedvezően a 3D terjedésére, de a vállalatok folyamatosan dolgoznak az újításokon, amik tökéletesebb, és természetesen a gyerekek egészségére kevésbé veszélyes megjelenítést tesznek majd lehetővé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés