Szivárognak az adatok a mobil AMD Raven Ridge APU-ról

Az új fejlesztésű lapkának már csak a memóriavezérlője kapcsán megy a ködösítés.

Az AMD a következő év során váltja le a nemrég bemutatott Bristol Ridge SoC APU-kat. Az utód neve Raven Ridge, és ez már egy ismert tényező volt, ahogy az is, hogy 14 nm-es LPP node-on készül. Ezen a ponton azonban megállt a tudomány, mivel több igazán konkrét adat már nem volt elérhető a fejlesztésről, de a gyártók számára már elkészültek az első prototípusok, így be is futottak az első igazi pletykák.

Hirdetés

A friss adatok alapján a Raven Ridge egy új, FP5 jelzésű BGA tokozást használ, amely nyilván a mobil piac sajátosságait figyelembe véve a végfelhasználók számára nem annyira fontos tényező. Persze annyira sok a változás az elődhöz képest, hogy az új tokozást nem lehetett megúszni, így új platformdizájnokat kell tervezni a partnereknek is.

A lapkán összesen 16 darab compute mag lesz, amelyből 4 a Zen processzormag, míg 12 az új GCN architektúrát hasznosító multiprocesszor. A Zen magok két szálat kezelnek, illetve ezúttal lesz L3 gyorsítótár is az APU-ban, de a mérete még nem ismert, viszont az IGP a 12 multiprocesszorral számolva 768 shader részelemet kínál. A lapka fogyasztása az aktív részegységektől és az órajeltől függően 4 és 35 watt közé esik majd. Rendszerchipről lévén szó a déli híd is integrálva lesz, de ez már egy továbbfejlesztett verzió, vagyis több tudás kerül bele, mint az aktuális APU-kba.

A memóriavezérlő oldalán van a legnagyobb titkolózás, ugyanis erre vonatkozóan csak annyi adat van, hogy új generációs hibrid memória, jelentsen ez bármit is. Elképzelhető, hogy maga a lapka alapvetően kétcsatornás DDR4 memóriát támogat, de építettek bele egy 1024 bites HBM2 memóriacsatornát is. Ezzel a HBM2 memória egyfajta kiegészítése lehetne a DDR4-es rendszermemóriának, akár gyorsítótárként funkcionálva, vagy esetleg csak az IGP-nek fenntartva. Utóbbi irányt figyelembe véve egy 4 GB-os HBM2-vel ez teljesen reális alternatíva lehet. Ugyanakkor – amennyiben a hibrid memória tényleg ezt jelzi – jó esély van rá, hogy nem mindegyik modell kapja meg ezt a szeretetet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés