Szinte tökéletes negyedévet zárt a Ritek

A nyers optikai adathordozók leszállított mennyiségét tekintve a harmadik negyedévben szinte minden tekintetben megelőzte konkurenseit a tajvani Ritek, melynek lemezei több tucatnyi márkanév alatt kerülnek forgalomba a világ minden táján, beleértve hazánkat is, ahol a cég gyáraiból kikerült lemezek relatíve alacsony árfekvésüknek köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek. A japán illetőségű Fujiwara-Rothchild piackutató cég nemrégiben közzétett értékeléséből egyebek mellett kiderül, hogy az adott időszakban nagy vonalakban minden ötödik leszállított nyers lemez a cég valamelyik üzemében készült.

Hirdetés

A gyártó az újraírható CD-k, az egyrétegű írható DVD-k, illetve az újraírható DVD-k piacának hozzávetőlegesen 18,7, 20, illetve 21,5 százalékát tudhatta magáénak a harmadik negyedévben, ezzel az írható CD-ket leszámítva mindenhol megőrizte piacelsőségét. Ez utóbbi mezőnyben az indiai székhelyű Moser Baer India (MBI) állt a dobogó legfelső fokára, miután a tajvani nyersanyaggyártók a nagyobb kapacitású DVD-k javára kivétel nélkül csökkentették az egyszer írható CD-k előállítási volumenét.

A Fujiwara-Rothchild adatai szerint még így is (vagy éppen ennek köszönhetően) a tajvani gyárakból származik a nyers adathordozók túlnyomó része; a harmadik negyedévben ezek az üzemek állították elő a piacra került írható DVD-k 67,8, az újraírható DVD-k 62,2, az újraírható CD-k 62,2, továbbá az írható CD-k mintegy 53 százalékát (a harmadik negyedéves eredményeket összefoglaló táblázat megtalálható a DigiTimes híroldalon).

A Ritek jó teljesítményét némileg beárnyékolja, hogy árbevétel szempontjából korántsem sikerült olyan jól az év eddigi része; a nyers adathordozók piacán tapasztalható túlgerjesztett árverseny hatása miatt egyedül a CMC Magnetics tudott nyereséget termelni az év első három negyedévében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ritek

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés