Színre lépett a Mac mini

Hirdetés

A San Franciscóban zajló Macworld kiállításon több újdonságot is bemutattak, melyekről igyekszünk szép sorjában mi is beszámolni. Korábbi híradásunkban már jeleztük az Apple belépő szintű asztali gépének, a Mac mininek az érkezését, amely immár valóban a nyilvánosság elé lépett, s műszaki paramétereit is pontosan ismerhetjük.

A Mac mini két alapváltozatban jelent meg. A kisebbik (M9686LL/A) 1,25 GHz-en futó PowerPC G4 processzort és 40 GB kapacitású ATA-merevlemezt kapott, míg nagyobb testvérének (M9687LL/A) CPU-ja egy 1,42 GHz-es PowerPC G4, winchesterkapacitása pedig 80 GB. E két eltérés kerek száz dolláros különbséget eredményez az árban: a két modell 499, illetve 599 dolláros áron kapható (január végétől) az Egyesült Államokban.

Egyéb tulajdonságaik megegyeznek: 256 MB (1 GB-ig bővíthető) memória; ATI Radeon 9200 grafikus vezérlő 32 MB VRAM-mal; DVD-olvasó/CD-író kombó (felár ellenében DVD-íróra cserélhető). Operációs rendszerként a számos multimédiás, internetes alkalmazást magában foglaló Mac OS X 10.3 (Panther) társul a hardverhez, és a vásárlók többek között az iLife és az AppleWorks szoftvereket is megkapják.

A mellékelt képen jól látható, hogy a Mac mini USB 2.0, Firewire, 10/100 Mbps sebességű Ethernet interfésszel, modemmel és kombinált DVI + VGA kimenettel szolgál, opcionálisan IEEE 802.11b vagy g szabvány szerinti Wi-Fi, illetve Bluetooth porttal is kiegészíthető. A mellékelt multimédiás alkalmazáscsomag ellenére az interfészkínálat e tekintetben kissé sovány: analóg vonali kimenetre korlátozódik, vagyis igény szerint az Apple DVI/videó adapterének, esetleg külső hangkártyáknak, videokonvertereknek a beszerzése lehet szükséges.

A csöndes gép mindössze 1,32 kilogrammot nyom, mérete kb. 5 x 16,5 x 16,5 cm, maximális fogyasztása pedig 85 watt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés