Szeptembertől a 32-esek klubjában az Asus

Hirdetés

Az NVIDIA eddigi talán legsikeresebb lapkakészletcsaládja az elmúlt hetekben kisebb vérfrissítésen esett át, melynek segítségével a két videokártyát alkalmazó SLI-s rendszerek grafikus sebessége a jelenleginél tovább növelhető – legalábbis elméletben. Az nForce4 SLI X16 lapkakészletek egyetlen újítása, hogy a grafikus alrendszer számára a korábbi 2 x 8 helyett 2 x 16 PCI Express-vezetéket biztosítanak, ezzel megduplázva a kártyák és a lapkakészlet között zajló adatforgalom sávszélességét.


Forrás: Akiba PC Hotline

A csúcskategóriás alaplapjairól híres, egyben a világ egyik legnagyobb alaplapgyártójaként számon tartott Asus a napokban jelentette be az új nForce4 SLI X16 lapkakészletekre épülő alaplapjait, melyek a többi „Deluxe” jelzővel ellátott termékhez hasonlóan rendkívüli funkciógazdagságot és teljesítményt ígérnek. Az AMD 939 tűs Athlon 64 processzorcsaládját fogadó A8N32-SLI Deluxe többek között olyan újításokkal kecsegtet, mint a korábbi inteles alaplapoknál megjelent, passzív hűtést alkalmazó Stack Cool 2 eljárás, melyet először alkalmaz a gyártó AMD-s alaplapnál. Az alaplap Intel processzorokat fogadó társa a P5N32-SLI Deluxe lesz, mely maximum 16 gigabájtnyi DDR2 memóriát fogad (ekkora memóriamennyiség kihasználásához már mindenképpen 64 bites operációs rendszer szükségeltetik), mindemellett természetesen ezt az alaplapot is ellátták a Stack Cool 2 technológiával.

Mindkét alaplap két, gigabites hálózati vezérlőt kap, emellett a szokásos USB portokon kívül két Firewire csatoló is található majd a lapokon. Az Asus új alaplapjaival felszerelt rendszerhez összesen hat SATA II merevlemez csatolható, ezek közül az egyik egység akár külső bekötésű is lehet. A kártyahelyek tekintetében az A8N32-SLI Deluxe inkább a régebbi bővítőkártyák tulajdonosainak kedvez; a két PCIe x16 grafikus port mellett ezen a példányon csak egy PCIe x4 aljzat található a három hagyományos PCI bővítősín mellett, ezzel szemben a P5N32-SLI Deluxe két PCIe x1 csatlakozót is kínál, cserébe azonban a vásárlóknak le kell mondaniuk az egyik PCI kártyahelyről.

Az Asus új, nForce4 SLI X16 lapkakészletekre épülő alaplapjai szeptemberben kerülnek a boltokba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés