Szeptemberi konzol helyzetjelentés

A japán Enterbrain piackutató cég számadatai alapján a Microsoft Xbox 360 jobban fogy a szigetországban, mint legfőbb riválisa, a Sony PlayStation 3. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy 2008 szeptemberében 53 547 értékesített Xbox 360-nal szemben a Sony csupán 33 071 PlayStation 3-at adott el. Elemzők szerint az eredmény javarészt a Microsoft konzol jelentős árcsökkenésének köszönhető.

Továbbra is nyitott kérdés marad tehát az aktuális konzolgeneráció képzeletbeli dobogójának második helyezettje, nem úgy, mint az első. Egyedi irányításával és játékaival a Nintendo már most aranyérmes, és ezt az aktuális japán értékesítési számok is alátámasztják. A DVD-tok méretű Wii konzol 109 548 értékesített egységgel szeptemberben ismét fricskát mutatott konkurenseinek gyengébb grafikus képességei és a hiányzó filmlejátszási lehetőség ellenére is.

Az Enterbrain az Xbox 360 iránti növekvő keresletet elsősorban kedvező vételárának tulajdonítja, de megemlíti a szigetországban igen népszerű – a szerepjátékok táborát gazdagító – frissen megjelent Infinite Undiscovery játékot is, mint a lehetséges érvek egyikét a játékkonzol mellett. A kézikonzolok terén a helyzet továbbra is változatlan: a Nintendo DS egyértelműen vezet (234 477 egység) a Sony PSP (109 274 egység) előtt.

A Sony befektetői számára azonban semmi ok az aggodalomra, mivel a PlayStation 3 eladási mutatói jelentős gyarapodást mutatnak. Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment of America (SCEA) elnök vezérigazgatója szerint gond nélkül elérhető az aktuális üzleti évre tervezett 10 milliós darabszám értékesítése. Még akkor is, ha a vásárlási kedv valamelyest alábbhagy, mivel az aktuális számok a tervezettnél már most 30 százalékkal nagyobb eredményt mutatnak.

Tretton szerint a fennálló pénzügyi válság a konzoliparban is éreztetni fogja hatását, a vásárlók fokozottabb figyelmet fordítanak majd az ár/érték arányra. Utóbbi szempontjából azonban a PS3 jobb pozícióból indul, mint a Nintendo Wii, mivel a készülék nem csak játékok futtatására, de zenehallgatásra, filmnézésre vagy internetezésre is használható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés