Szeptemberben érkezik az Ivy Bridge-E

Az LGA2011-es tokozású Ivy Bridge-E paramétereiről korábban már írtunk egy hírt. Mivel az adatok nem változtak, így nem írjuk le újból a linkelt oldalon közölt részleteket, viszont van egy érdekes tulajdonsága a terméknek, mely manapság igen forró téma a tuningosok körében.

Hirdetés

Sajnos a Haswell esetében az Intel nem kedvezett a felhasználóknak, így a kereskedelmi forgalomba szánt termékek igen extrém melegedést produkálnak, ami a korábbi adatok szerint arra volt visszavezethető, hogy a vállalat a lapka és a fémkupak között egy igen olcsó hővezető pasztát használ, ráadásul nem is megfelelő mennyiségben. A legújabb elemzések szerint ez nem teljesen helytálló, így kiderült, hogy a fémkupak magassága forrasztáshoz van tervezve, vagyis van egy igen apró űr a chip és a kupak között, amit pasztával kell kitölteni, és ez nagyon nem tesz jót a hőelvezetésnek.

Az elégedetlen felhasználók kiderítették azt is, hogy paszta nélkül a fémkupak az eredeti magasság mellett nem is érintkezik a lapkával, de korrigálva ezt a magasságkülönbséget, még a gyári pasztával is igen jó lesz a hőelvezetés. Azt nem tudjuk, hogy ez egy tervezési hiba-e, de nem kizárható az sem, hogy az Intel így szeretné elérni, hogy a magasabb fogyasztású Haswell termékek terheléssel 80-100°C között üzemeljenek, ami komolyan gátolja az extra tuningot.


(forrás: Coolaler.com) [+]

Az Ivy Bridge-E esetében kiderült, hogy az első mérnöki minták egyedi forrasztást alkalmaznak, így a Haswell APU-kra jellemző extrém melegedés problémájától nem küzdenek. Azt nem tudni, hogy ez a kereskedelmi forgalomba szánt termékeknél is így marad-e, hiszen a Haswell esetében is gyengébb képességű termékek kerültek a boltok polcaira, mint a tesztelőkhöz, de jó esély van rá, hogy ebben a kategóriában nem fog spórolni az Intel, hiszen a hozzáértő felhasználók ezt nem tolerálnák. Ebből a szempontból az Ivy Bridge-E tuningjához nem szükséges a kupak eltávolítása, sőt, ha a forrasztás megmarad, akkor ez a procedúra nem is ajánlott, hiszen biztos, hogy megsérülne a lapka, ahogy ez Toppc kezei között is megtörtént a Coolaler.com fórumán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés