Számítógép a konnektorban

Manapság egyértelmű a miniatürizálási trend, így egyre kisebb számítógépek képezik a lakás részét. A Marvell azonban ennél is tovább ment, ugyanis a Plug Computer 3.0 egy olyan koncepciót képvisel, mely gyakorlatilag közvetlenül a konnektorba helyezhető, és számos funkciót képes ellátni. A rendszer a nemrég bemutatott ARMADA család új, 300-as szériájára épül. Az ARM utasításkészletet használó SoC (System-on-Chip) 2 GHz-es órajelen üzemel és teljes terhelés mellett 2 wattnál is alacsonyabb az energiaigénye.

A Plug Computer 3.0 a kommunikációs célokra Wi-Fi, Gigabit Ethernet és Bluetooth modult kínál. A hálózaton keresztül vezérelhető termék tartalmaz egy belső merevlemezt, melyen a Linux-alapú operációs rendszert tárolja. Természetesen helyhiány esetén további adattárolók is csatlakoztathatók a számítógéphez a 2.0-s USB, illetve az SDIO porton keresztül. A Marvellnek egyébként nem ez az első ilyen rendszere, ugyanis a múlt évben megjelent SheevaPlug nevű eszköz hasonló koncepció volt, csak gyengébb teljesítménnyel és kevesebb funkcióval rendelkezett.

Persze a Plug Computer 3.0 nem váltja ki teljesen a számítógépet, csupán extraszolgáltatásokat kínál. Az állandóan üzemképes rendszer a vezetékes vagy a vezeték nélküli hálózat része lehet, így a felhasználó többek között hálózati adattárolóként is alkalmazhatja, amit a DLNA (Digital Living Network Alliance) eszközök támogatása tartalomszolgáltatással is megspékel. Természetesen a funkciók tárháza bőséges, mivel a Marvell nyílt forráskódú szoftvereket használ a gépen, aminek köszönhetően a cégek igény szerint programozhatják. Ebből következik, hogy a Plug Computer 3.0 bizonyos teljesítménybeli korlátok figyelembe vételével bármilyen feladatot elláthat: példának okáért akár biztonsági rendszer is üzemeltethető vele, vagy bármilyen más automatizálható feladat rábízható.

A Marvell hamarosan elkezdi szállítani a Plug Computer 3.0-t, az ajánlott fogyasztói ára 100 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés