Strapabíró, nagy kapacitású Toshiba SSD-k érkeztek a vállalati szegmensbe

A vállalati szegmens, így a szerverek és munkaállomások kerültek fókuszba a meglehetősen strapabíró Toshiba SSD-k megalkotásakor. A gyártó a friss PX04S termékvonalat további öt családra osztotta fel, hogy különböző igényeket is kiszolgálhassanak. A korábbi PX02 és PX03 típusokhoz képest elérhető kapacitás duplázódott a PX04-gyel. Az lehetséges opciók kiterjednek a magas írásmennyiség elviselésére, a nagy kapacitásra és a 4 kB-os adatblokkokon mutatott véletlenszerű írási sebesség széles variációira. A leggyorsabb példány esetén ez 270 000 IOPS a Toshiba által megadott paparéterek szerint, azonban több külföldi tesztben még ennél is jobban szerepelt a meghajtó.

Toshiba PX04 eSSD család
Toshiba PX04 eSSD család

A 2,5 hüvelykes méretükhöz képest vastag, 15 mm-es meghajtók duál SAS 6 Gbps interfészen kommunikálhatnak, 12 Gb másodpercenkénti adatátviteli tempót elérve, ez természetesen visszafelé kompatibilis. Robusztus kinézetet kölcsönöz a mozgó alkatrész nélküli adattárolóknak a hűtőborda. Az új széria esetén a gyártó kiemelte, hogy a felhasználói környezetben testre szabható az energiahatékonyság. Beállítható maximális teljesítmény, de ekkor a fogyasztást kell feláldoznunk, energiatakarékosabb üzemhez pedig az elérhető tempó tekintetében kell kompromisszumot kötnünk. A NYÁK szélén található kondenzátorok az adatok biztos kiírását hivatottak segíteni egy esetleges áramkimaradás esetén. A professzionális piacon megszokottaknak megfelelően a családok az írási terhelhetőség, azaz ún. DWPD szerint sorakoznak fel. A DWPD azt jelenti, hogy a teljes garanciaidő alatt minden egyes nap a meghajtó saját méretének hányszorosát képes írt adat formájában, átlagosan elviselni. A sorrend csökkenő az alábbi listán e tekintetben.

  • PX04SH – 1,6 TB méretig terjed, saját kapacitásának huszonötszörösét írhatjuk rá naponta!
  • PX04SM – maximum 3,2 TB kapacitású lehet, akár 10-szeres teleírhatósággal.
  • PX04SV – 3,84 TB a plafon és háromszori teleírás áll rendelkezésünkre átlagosan.
  • PX04SR – szintén 3,84 TB a plafon, de csak napi egy teleírási lehetőséget kapunk, olcsóbban.
  • PX04SL – A legkedvezőbb ár/érték arány, maximum 4 TB-os mérettel, 0,5 DWPD mellett.

Kiemelendő a legelső, zászlóshajó szerepet betöltő típus, mely elképesztő, 1,6 x 5 x 25 x 365, azaz 73 ezer terabyte (!!) írást képes elviselni, mely érték minden bizonnyal eleve ráhagyással van megadva. Ezt meghaladva még csak a garancia veszti érvényességét, a konkrét érték a teljes élettartam alatt minden bizonnyal még ezt is meghaladja legalább egy nagyságrenddel.

Más a külcsíny
Más a külcsín, mint az asztali társaknál

Az egyes meghajtók specifikációinak további részletei a linkjeikre kattintva elérhetők. A fenti felsorolásban nem csak a DWPD, hanem vele együtt a random 4k írási sebesség is csökkent. Közös a szereplőkben az M.2 PCIe legújabb változatait is megközelítő olvasási sebesség, az MLC flash chipek alkalmazása, az 5 éves garanciaidő és a meghibásodásig átlagosan eltelt 2 millió óra. Mindegyik modell elérhető B utótaggal, mely a normál és Q utótaggal, mely a titkosított tárolású változatot jelenti. A meghajtókat már szállítják a partnerek számára, az árukról azonban nem rendelkezünk pontosabb információval, mindenesetre biztosan nem lesznek olcsók.

Azóta történt

Előzmények