Sound Blaster Z szériás hangkártyák – a Creative ismét a csúcsra törne

A Creative Sound Blaster hangkártyái egykoron szebb napokat is megéltek, de amikor az alaplapra integrált zajkeltők minőségi javulása miatt jelentősen visszaesett a különálló hangkártyák utáni kereslet, az igen negatívan érintette a szegmenst. Szintén nem igazán kedvezett a gyártónak, hogy olyan nagy nevek szálltak be a piacra, mint például az ASUS, ezzel is rengeteg potenciális vásárlót veszítettek. Azonban a Creative harc nélkül nem adja fel, ezért olyan termékekről rántotta le a leplet, amelyek reményeik szerint komoly sikereket érhetnek majd el.


[+]

A Sound Blaster Z széria tagjai PCI Express csatolóval rendelkeznek és a már jól ismert négymagos Creative Sound Core3D processzor köré épülnek, viszont a körítés szempontjából nagyon is különbözőek. A csúcsot a Sound Blaster ZxR jelenti, amely igyekszik minden játékos és multimédiás igényt maradéktalanul kielégíteni. A méretes EMI pajzzsal borított kártya hátán aranyozott 3,5 mm-es, 6,3 mm-es és RCA csatlakozók sorakoznak, de a csomag részét képzi egy kiegészítő kártya (DBpro) is. Ez utóbbi nem csak digitális optikai aljzatokkal bír, de fedélzetén egy 123 dB-es ADC-t (analog-to-digital converter) rejt, így a kiegészítő RCA bemeneteken keresztül jó minőségű digitalizálásra is lehetőség nyílik. Maga a kártya egyébként 127 dB jel/zaj arányú DAC-ot kapott és természetesen a 600 ohmos impedanciával rendelkező fejhallgatók meghajtása sem okoz számára gondot. További, a felsőkategóriára jellemző képesség a műveleti erősítők csereberéjét biztosító foglalatok.


[+]

Szintén a repertoár részét képzi egy külső modul (ACM – Audio Control Module), amely kényelmes vezérlést tesz lehetővé, könnyen elérhető mikrofon bemenetet és fülhallgató kimenetet kínál, valamint dupla mikrofonjának köszönhetően kommunikációra is alkalmas. A gyártó egyébként is komoly hangsúlyt fektetett a minél tökéletesebb beszédátvitelre, amelyet olyan technológiák segítenek, mint az SBX Dialog Plus vagy a CrystalVoice, ami többek között kiküszöböli a háttérzajokat és az esetleges visszhangokat. Szintén érdekes lehet a SBX Smart Volume, amely a forrásban lévő aránytalan hangerő-ingadozásokat korrigálja, de a Night Mode-ot aktiválva az is elérhető, hogy az esti mozizásnál a párbeszédek tisztán érthetők legyenek, de egy hirtelen robbanás hangeffektje ne ébressze fel a környéket.


[+]

A Sound Blaster Zx lényegében a ZxR hardveres és szoftveres képességeivel rendelkezik, viszont a kiegészítő kártyát jelen esetben már lespórolták, ami szerencsére a vételárban is jelentős csökkenést eredményezett. A LED megvilágítású, piros EMI pajzzsal felvértezett kártya látványnak sem utolsó, egy gamer konfiguráció tökéletes kiegészítője lehet, valamint az ACM is fekete-piros borítást kapott. Hátlapján a szokásos 3,5 mm-es analóg audioaljzatok mellett két optikai S/PDIF csatlakozó sorakozik.

A széria legolcsóbb modellje a Sound Blaster Z lesz, amely a Zx esetében látott hangkártyát foglalja magában, de a külső modult kihagyták, cserébe egy minőségi, két mikrofonos kiegészítőt mellékelnek a csomagban.

A Sound Blaster ZxR, Zx és Z hangkártyák érkezése csak decemberben várható, vételáruk rendre 249, 149 és 119 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés