A következő generációs Amazon Kindle sötétben is olvasható lesz

Hirdetés

Az e-olvasók, azon belül is főleg az e-ink technológiájú kijelzővel rendelkezők roppant népszerűségnek örvendenek, ezért több gyártó is megpróbált betörni a piacra, de lényegében csak két szereplő osztozik ezen a bizonyos tortán – az Amazon és a Barnes & Noble. Nem véletlenül, hiszen ezek a cégek nem csak a hardvert, de komoly szolgáltatást is nyújtanak melléjük, így kifejezetten olcsón képesek árusítani az eszközöket, mondván, hogy a mindenféle fizetős kiegészítő szolgáltatások útján még bőven van lehetőség komolyabb profit szerzésére.

A kép csak illusztráció...
A kép csak illusztráció... (forrás: TechCrunch)

Ezek után nem meglepő, hogy a következő várható nagy dobás is a páros egyik tagjától, név szerint az Amazontól várható. A TechCrunch egyik munkatársának sikerült betekintést nyernie az Amazon titokzatos 126-os laborjába, ahol prototípus szintjén már körvonalazódik a következő generációs Kindle. Külső megjelenéséről még nem sok mindent lehet tudni, mert szokás szerint a kijelzőn kívül minden más alkatrész ki volt „maszkolva”, de itt úgysem a készülékházon volt a hangsúly. Maga a megjelenítő továbbra is e-ink technológiával készül, vagyis a matt felületen továbbra is elég jól olvasható, kontrasztos betűk láthatók, és energiát csak képváltáskor igényel, ezért üzemideje többszörösen felülmúlja egy TFT kijelzős variánsét.

Ami azonban újdonság: az Amazon azon fáradozik, hogy az újdonság gyengébb fényviszonyok között, vagy akár sötétben is jól olvasható maradjon. Itt válik érdekessé az a tény, hogy 2010 végén csendben bekebelezték az Oy Modilis nevű vállalatot. A cég 1991-ben alapult és szűk 20 éves tevékenykedése alatt számos megvilágítással kapcsolatos megoldást szabadalmaztatott, amelyek az akvizíció során természetesen az Amazon tulajdonába kerültek. A jelen esetben alkalmazott technológiáról részleteket nem árultak el, de annyi biztos, hogy nem a klasszikus LED-es háttérvilágításról, hanem inkább valamilyen élvilágításról van szó.


(forrás: TechCrunch)

A szerencsés laborlátogató arról számolt be, hogy a fényerősség egy csúszka segítségével fokozatmentesen állítható vagy igény esetén akár ki is kapcsolható. A LED-eket teljes intenzitásra állítva már valamelyest a környezetét is megvilágította az eszköz, de még mindig messze nem olyan zavaró a kép, mint egy hagyományosan hátulról megvilágított LCD esetében. A LED-ek színhőmérséklete jelenleg inkább a hideg-kékes tartományba billen, viszont egy könyv vagy papírlap imitálásánál inkább a melegebb árnyalatok tűnnek természetesebbnek. Az észrevételt az Amazon mérnökei is megfogalmazták, és dolgoznak az ügyön, hogy a végleges verzióban ez is tökéletes legyen.

Az új Kindle pontos megjelenési dátuma, csak úgy mint vételára még ismeretlen, de elképzelhető, hogy még idén a boltok polcaira kerülhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés