Hirdetés

Jön a PlayStation 5-re a variálható frissítési frekvencia

A Sony a HDMI VRR-t fogja implementálni, amit a jövőben egyre több tévé fog támogatni.

Ha megkérdeznék a világot, hogy hol lehet a PlayStation egyértelműen lemaradva az Xbox konzolcsaládhoz viszonyítva, akkor sokan a kijelzőkezelési technológiákat jelölnék meg, kiemelve a variálható frissítési frekvenciát, amely a játékosoknak különösen fontos lehet. Ebben az eljárásban a Microsoft igen hamar meglátta a lehetőséget, és nagyon régóta támogatják a konzoljaikon az AMD FreeSync megoldását, sőt, az új Xbox sorozat a HDMI VRR-t is kezeli. Ehhez képest a Sony teljes nyugalomban váratta a játékosokat, mivel eleddig nem nagyon erőltették a variálható frissítési frekvencia valamilyen módon történő beépítését.

Most azonban vége a tétlenségnek, ugyanis a Sony az alábbi blogbejegyzésben belengette, hogy érkezik a PlayStation 5-höz a HDMI VRR implementáció, amely nyilván minden HDMI VRR-t támogató tévével kompatibilis. A szóban forgó írás persze HDMI 2.1-es szabványt ír, de tudni kell, hogy a HDMI Forum olyan kijelzőket is hitelesít a 2.1-es szabványhoz, amelyeken az interfész nem feltétlenül teljesíti az adatátvitelre vonatkozó követelményeket, de esetlegesen valamelyik szabványos újítást támogatják. Erre vonatkozóan elméletben konkrét információval kellene szolgálnia a gyártóknak, de alig van olyan cég, amely ezt megteszi, és ez végeredményben a HDMI 2.1-et egy nagy katyvasszá alakítja, így elég annyit megjegyezni, hogy minden olyan HDMI-vel rendelkező kijelző megfelel, amely támogatja a HDMI-féle szabványos VRR-t.


[+]

A Sony – a Microsofttal ellentétben – az AMD-féle nem szabványos HDMI-s FreeSync technológiát nem biztosítja, tehát az, hogy egy HDMI-s kijelzőn működik a variálható frissítési frekvencia PC-vel, esetleg Xbox konzollal, még nem jelent semmit. A PlayStation 5-hoz a HDMI saját, szabványos implementációját kell biztosítani.

A japán vállalat azt még nem közölte, hogy mikor érkezik a HDMI VRR-t biztosító frissítés, de az elkövetkező hónapokban kell rá számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés