CES 2014: bezuhant a kiállításra a Sony akciókamerája

Hirdetés

A Sony már viszonylag régi motorosnak számít a sportkamerák szegmensében, így nem okozott különösebb meglepetést, hogy 2014-ben is piacra dobnak egy új modellt, a HDR-AS100VR személyében.

Sony HDR-AS100VR
Sony HDR-AS100VR [+]

A készülékház már önmagában cseppálló, így eső esetén sincs szükség külön védőtokra, ráadásul a kialakításnál még az áramvonalas formára is ügyeltek, így állítólag a rivális vagy régebbi modelleknél kisebb a légellenállása. A gyártótól kapott információk értelmében a felvételek élesebbek és tisztábbak a továbbfejlesztett ZEISS Tessar objektív 170 fokos, széles látószögének, a 13,5 megapixeles Exmor R CMOS szenzornak és az erőteljes új BIONZ X processzornak köszönhetően. Ez utóbbi számítási kapacitása egyébként lehetővé teszi a Full HD képminőséget 50 Mbps bitrátával, XAVC formátumban. A felhasználó ezen kívül természetesen számos használati mód közül választhat, amelyek között megtalálható például a HD felbontású, másodpercenkénti 120 képkockás rögzítési sebességet produkáló opció is. A kamerát ellátták egy új képstabilizáló rendszerrel, amely 2,5-szer hatékonyabb teljesítményt nyújt elődjénél, és stabilan, elmosódás mentesen tartja a felvételt. Állítólag különösen hatékony a motorok és a quadok mechanikus vibrációjának csökkentésében.

Sony HDR-AS100VR
Sony HDR-AS100VR [+]

Windows és OS X operációs rendszerre letölthető PlayMemories Home alkalmazásnak köszönhetően a felvételek szerkesztése a cég szerint nagyon egyszerű és szórakoztató. A Map Views funkció segítségével például térképre rajzolhatóak a jelenetek helyszínei, és mivel az alkalmazással négy különböző videó is összeszerkeszthető, lehetséges az is, hogy egy osztott képernyő egyik felén egy nagy sebességű felvétel, a másik felén a térképre rajzolt GPS-adatok jelenjenek meg. A tartozékként kapott egy karra szerelhető vezérlő, RM-LVR1 Live-View Remote vezeték nélküli távirányítót, melynek használatával akár öt AS100VR Action Cam is vezérelhető. Segítségével elindíthatók és megállíthatók a felvételek, gombnyomásra megtekinthetőek és módosíthatók a beállítások. Minden kézközelségben van, még akkor is, ha síkesztyűt visel a felhasználó.

Sony HDR-AS100VR
Sony HDR-AS100VR [+]

A készülék tervezésekor a profi videósokra is gondoltak.. A kiválasztható színbeállítás például extra teret enged a kreativitásnak a felvételek szerkesztése során, így egy semleges beállítással felvett videót feldobható egy élénk beállítással, mely állítólag kihangsúlyozza és gazdaggá, erőteljessé teszi a színeket. A rendezők a vállalat szerint örülni fognak annak is, hogy az Action Cam már időkódokkal rögzíti a felvételeket, ami segíti a több eszközzel készített videoanyagok egymással történő szinkronizálását. Újdonság, hogy a felhasználók olyan információkat adhatnak hozzá a felvételekhez, mint a dátum, az idő vagy akár a jelenet száma. A maximum 8 számjegyből álló hexadecimális értékekkel így például összerendezhetőek a több kamerával készített felvételek. A beépített NFC lehetővé teszi az Xperia vagy más kompatibilis okostelefonokhoz és tabletekhez történő egyszerű, egyérintéses csatlakozást. A felvételeket ennek köszönhetően vezeték nélkül továbbíthatóak és oszthatóak meg, azaz el lehet felejteni a memóriakártyákat vagy a csatlakozókábeleket. Az egyérintéses kapcsolat egyébként elindítja a telepített PlayMemories mobilalkalmazást az okostelefonon, melynek segítségével közvetlenül a külső képernyőn ellenőrizhető az Action Cam látószöge és képe.

Az új Action Cam HDR-AS100VR 2014 áprilisában kerül az európai boltokba, áráról nem szolgált hivatalos információval a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés