Solid State meghajtók az Inteltől

Az Intel bejelentette, hogy megkezdte a multi-level cell (MLC) NAND flash technológián alapuló, laptopokba és asztali gépekbe szánt, SATA csatolóval ellátott 1,8 hüvelykes Intel X18-M és 2,5 hüvelykes Intel X25-M típusú SSD meghajtóinak szállítását. A cég állítása szerint a meghajtók több szempontból is túlmutatnak a hagyományos merevlemezeken, alacsonyabb válaszidő, gyorsabb rendszerindítás, valamint az alvó állapotból való gyorsabb visszatérés jellemzi őket. Emellett mozgó alkatrészek hiányában kevésbé melegszenek és zajtalanul üzemelnek.

Hirdetés

„Tesztjeink és OEM ügyfeleink által igazoltan, úgy hisszük, megalkottunk egy olyan SSD-t, ami beváltja az SSD alapú számítógépekhez fűzött ígéreteket" – mondta Randy Wilhelm az Intel NAND Products Group ügyvezetője. „A flashmemóriák terén szerzett tapasztalatainkat kombinálva a processzorokra vonatkozó szakértelmünkkel olyan fejlesztéseket vetettünk be, mint a párhuzamos tízcsatornás architektúra, az írást erősítő és az elhasználódást szabályozó firmware és memóriamenedzsment algoritmusok, amelyekkel újrafogalmaztuk az SSD teljesítményét és megbízhatóságát."

Az Intel X18-M és X25-M SATA meghajtók 80 gigabájtos méretben, 595 dolláros áron kerülnek a piacra, a 160 gigabájtos verziók pedig a negyedik negyedévben várhatóak. A 80 gigabájtos változat 250 MB/s-os sebességgel  képes olvasni, valamint 70 MB/s-os tempóval írni, késleltetése  85 mikroszekundum. Várhatóan 90 napon belül a vállalat egy single-level cell (SLC) flashchipekre építő SSD meghajtóval is előáll, amit szerverekbe, vállalati környezetekbe szánnak. Az Intel X25-E Extreme SATA Solid State Drive nevű terméket úgy tervezték, hogy az egy másodpercre eső Input/Output műveletek száma a lehetséges maximumot érje el, ezzel nagyobb teljesítmény és a vállalati költségek csökkentése érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés