A Soft Machines számokban is beszélt a VISC architektúra előnyeiről

A Soft Machines nagyjából másfél éve beszélt nagyobb nyilvánosság előtt a VISC architektúráról, amelynek lényegéről egy cikket is írtunk. Az eredeti prototípus nagyon érdekesnek tűnt, viszont érthető okokból ez sosem kerül majd kereskedelmi forgalomba. Nem úgy, mint a Shasta kódnevű dizájnok, amelyet a Soft Machines a Linley Processor Conference rendezvényen jelentett be, és az alábbi hírben vázoltuk, hogy miről is van szó.

Hirdetés

A Soft Machines most előállt az első olyan eredményekkel, amelyekkel összehasonlíthatók a konkurens processzordizájnok. A vállalat a MediaTek MTK8173-at, az Apple A9-et és az Intel Core i5-6200U lapkát vette alapul, hogy összehasonlítsa rendre ARM Cortex-A72, az Apple Twister és az Intel Skylake processzormagokat. A gyártástechnológiai különbségek eltérése miatt az eredményeket a vállalat 16 nm-es node-ra konvertálta, és minden esetbe magonként 1 MB-os utolsó szintű gyorsítótár volt figyelembe véve, hogy a különbségek ténylegesen a processzordizájn eltéréseit reprezentálják.

A hatékonyság szempontjából a Soft Machines Shasta két fizikai magon futó egyetlen virtuális szála 2-3-szor jobb egy 3,23 GHz-es órajelen járó kétmagos ARM Cortex-A72-nél. A Shata+ nagyjából 4,5-szer jobb a 2,3 GHz-en ketyegő kétmagos Apple Twisternél, míg a Tahoe mag nagyjából 7-szer jobb a 2,7 GHz-en üzemelő kétmagos Skylake-nál. Utóbbi két fejlesztés egyébként már 10 nm-es node-on érkezik, de ezek az eredmények is 16 nm-re voltak normalizálva.


[+]

A direktebb összevetés tekintetében két darab Shasta mag egy virtuális szállal, 2,3 GHz-es órajelen 1,8-szer gyorsabb két darab, 3,4 GHz-en ketyegő ARM Cortex-A72-s magnál, vagy más tényezőt tekintve két darab Shasta mag két darab ARM Cortex-A72 teljesítményét harmadannyi fogyasztással hozza. Természetesen ugyanez a számítás a Shata+ és a Tahoe magokra is le van vezetve az Apple és az Intel megoldásaihoz párosítva, de ennek akkora jelentőséget nem érdemes szentelni, mert a Shata+ és a Tahoe még messze van, így addig más is előáll friss processzordizájnokkal.

A Shata mag azonban biztosan ígéretes, és az idei év közepén el is készül, amire építve a harmadik negyedévben meg is jelenik a Mojave kódnevű chipdizájn, tehát ez a fejlesztés már belátható közelségben van, így a Shata mag eredményeire tényleg figyelni kell.

Előzmények

Hirdetés