SLI a Centrino-alapú noteszgépekben?

A HKEPC Hardware az Intel egyik dél-kínai regionális értékesítési menedzserére hivatkozva azt közölte, hogy az NVIDIA engedélyezte az SLI technológia használatát az Intel Napa kódnevű mobil platformjának részét képező 945GM/PM chipsetekkel. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megjelenhetnek olyan Centrino-alapú noteszgépek, amelyek két, SLI üzemmódban együttműködő grafikus vezérlőt tartalmaznak, és mind az Intel, mind az NVIDIA hivatalos támogatást és meghajtóprogramokat biztosít hozzájuk.

A 945GM/PM chipsetek esetében a külső grafikus vezérlő számára kínált 16 PCI Express-vezetéket nem úgy tervezték, hogy két GPU között megoszthassák azokat, így egy mobil SLI rendszer második videokártyájának valószínűleg a déli híd által rendelkezésre bocsátott négy PCIe-sávval kell beérnie. A 945GM/PM lapkakészletek SLI-vel történő alkalmazását már támogatja a WHQL-minősítésű ForceWare drivercsomagok aktuális, 91.31-es verziója, noha kész termékek egyelőre nincsenek a piacon. Az SLI centrinós noteszgépekben való használatának engedélyezése mellett logikus lépés lenne az asztali Intel chipsetek tanúsítása is, erről azonban jelenleg nem szólnak a hírek.

Az SLI nem teljesen új lehetőség a notebookgyártók számára, eddig azonban csak NVIDIA chipsettel és AMD processzorral ellátott dupla videokártyás rendszereket ismerhettünk meg. Nem tudni, hogy az NVIDIA a színfalak mögött mióta készül az Intel lapkakészletek tanúsítására, azonban az AMD–ATI egyesülési szándék bejelentése természetesen most új színben tünteti fel a konkurens gyártók közötti szálak szorosabbra fonását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés