Senki sem tudja a nagyon sok maggal szerelt Skylake-X-ek órajeleit

Még akár a tervezett 165 wattos TDP is nőhet, de ez egyáltalán nem lenne áldozat nélküli döntés, ugyanis az alaplapgyártók eddig specifikálták a termékeket.

Rendkívül furcsán alakul az Intel Skylake-X generáció sorsa. A vállalat az új HEDT platformot még a Computexen mutatta be, és már akkor lehetett tudni, hogy gyors döntések születtek a háttérben, ugyanis az alaplapgyártók későbbi startra számítottak, mi több, azt sem tudták, hogy lesz 14, 16 és 18 maggal rendelkező modell. Az előrehozott start sajnos nem tett jót az alaplapoknak. Az ASUS például máris módosította a Rampage VI Apex hűtését, amit lényegében annak köszönhetünk, hogy a tuningos körökben ismert Der8auer egy YouTube videóban kritizálta az X299-es platformot a gyenge tuningolhatóságát.

A fentieknél érdekesebb, hogy az Intel eredetileg 12 magig tervezte a rendszert, és a 14, 16, illetve 18 maggal rendelkező modellek csak akkor kerültek fel az útiterve, amikor már biztosra vehető volt, hogy érkezik az AMD Ryzen Threadripper. Utóbbi be is mutatkozott nemrég, ám váratlanul nem 155, hanem 180 watt lett a TDP keret, amit az AMD meg tudott lépni, ugyanis az alaplapokra eredetileg is az egyutas EPYC processzorokra szabott dizájnelőírások vonatkoztak. Ez abból a szempontból kellemetlen az Intelnek, hogy a vállalat az X299-es alaplapokat 165 wattos TDP korlátig specifikálja, vagyis korábban úgy volt, hogy még a 18 maggal rendelkező Skylake-X sem fogyaszt majd ennél többet, ahogy a kevesebb maggal rendelkező társak sem. Ez még ma is kivitelezhető, viszont ilyen fogyasztási keretnél a csúcsmodell meg sem közelítheti a 3 GHz-es magórajelet.

A korábbi pletykák alapján a 12, 14, 16 és 18 maggal rendelkező Skylake-X modellek alapórajel 2,4-2,9 GHz közé esett volna, nyilván a magszám növelésével csökken a frekvencia. Valószínűleg a 12 magos opciónál ez már nem változik, mivel ez hamarabb kerül az üzletekbe, mint a többi versenyző, de például egy 2,4 GHz-es 18 maggal rendelkező csúcsmodell nem igazán lesz jó a 3,4 GHz-en üzemelő, 16 maggal felszerelt Ryzen Threadripper 1950X ellen. Márpedig ennek a terméknek főleg az a célja, hogy megőrizze az asztali processzorpiacra vonatkozó trónt az Intel számára.

Egyre reálisabbá válik az a lehetőség, amit egy ideje már pletykálnak az Intel partnerei, hogy a nagyon sok maggal szerelt Skylake-X-ek inkább 180-200 wattos TDP keretet kapnak, hogy magasabb lehessen az alapórajelük. Ez kritikus tényező ahhoz, hogy az Intel megőrizze az elsőségét az abszolút csúcskategóriában, de egyben áldozattal is jár, ugyanis a 165 wattos limitre tervezett mai X299-es alaplapokba ezek nem lesznek jók, emiatt sajnos senki sem tudja, hogy mire lehet számítani a jövőben. Annyi biztosnak tűnik, hogy a 12-magos Core i9-7920X megjelenik a terveknek megfelelően, vagyis 2,9 GHz-es alapórajellel, de az előzetes mérések szerint ez kevés a szintén 12 maggal rendelkező Ryzen Threadripper 1920X-szel szemben, ami miatt a start rendkívül csendben lesz megejtve – ez egy-két héten belül esedékes.

Érdekes egyébként, hogy a Ryzen Threadripper kapcsán nagyon sokan arra számítottak, hogy 3 GHz alatt lesz az érkező modellek alapórajele, no persze eredetileg mindenki a 155 wattos TDP kerettel számolt, de az AMD alaposan meglepte a piacot, így az is valószínű, hogy eredetileg az Intel is úgy kalkulált, nem hoz majd a konkurensük 3,4-3,5 GHz-es alapórajelű csúcsprocesszorokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés