Előállt a leggyorsabb szervermemóriával az SK Hynix

Az MCR DIMM megoldás egy trükkel növeli a tempót 4,8-ról 8 Gbps-ra.

Az SK Hynix bejelentette a legújabb DDR5-ös szervermemóriáját, amely egyben a világ leggyorsabb megoldása is a célpiacot tekintve. Ez rögtön észrevehető a 8 Gbps-os teljesítményen, elvégre a legtöbb DDR5-ös konkurens 4,8 Gbps-nál megáll.

Hirdetés

Mondhatnánk persze, hogy biztos tuningról van szó, nincs itt semmi látnivaló, de a szervereknél azért ez nem ilyen egyszerű, ott kifejezetten fontos, hogy JEDEC profil szerint működjön a rendszer, így dél-koreai cég egy érdekes trükkhöz folyamodott, amelyet az Intel és a Renesas segítségével fejlesztettek ki, és az erre építő modulok neve hivatalosan MCR DIMM, azaz Multiplexer Combined Ranks Dual In-line Memory Module lesz.

A fejlesztés lényegének megértéséhez érdemes először egy kicsit elidőzni a rank fogalmánál, ugyanis ez a memóriákon arra szolgál, hogy különbséget tegyen a modulon lévő memóriabankok száma, illetve az alkatrészen vagy memórialapkán lévő memóriabankok száma között. A JEDEC szabvány szerint egy memóriamodulon egy vagy több rank lehet, és az adatelérés mindig egy ranket céloz, amelyen keresztül a processzor egy ciklus alatt 64 bájtnyi információhoz jut.


[+]

Normál esetben nincs nagy különbség aközött, hogy egy memóriamodulon egy vagy több rank van. Persze az egy rankes dizájnnak lehet némi késleltetéselőnye, de a különbség nem számottevő. Az MCR DIMM koncepcióval azonban a helyzet megváltozik, ugyanis ennél a dizájnnál a memóriamodul két ranket használ, és a modulra épített adatpuffer ezeket szimultán kezeli. Ez annyit jelent, hogy az adatpuffer felé a két rank ciklusonként 64 bájtnyi adatot továbbít, vagyis összesen 128 bájtot. Ez a művelet a processzor oldalán láthatatlan, mivel az elérés lényegében az extra adatpuffert célozza, amely az éppen fontos adatokat tárolja, és igény szerint ciklusonként 64 bájttal továbbítja a processzor felé.

[+]

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a processzor felé megmarad a 64 bájtnyi adatátvitel, akkor mi értelme a memóriamodulon belül 128 bájtra váltani? Erre az a válasz, hogy maga az extra adatpuffer kétszer gyorsabban működik, mint a memóriamodulon lévő két rank, tehát a 8 Gbps-os teljesítmény, valójában kétszer 4 Gbps-ból jön össze, ami a modul párhuzamosított működését illeti, viszont ez effektíve a processzor felé ténylegesen egy 8 Gbps-os adatátvitelt eredményez. Ezzel a módszerrel úgy lehet effektív 8 GHz-es tempóhoz hasonlítható DDR5-ös memóriamodult tervezni, hogy közben egy rankre levetítve a memóriamodulok effektív órajel csak 4 GHz.

Az SK Hynix egyelőre csak minták szintjén kínálja az MCR DIMM koncepcióját, de tervbe van véve, hogy a jövőben nagy mennyiségben is gyártani fogják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés